Przepis na sernik bez sera. Przyznajemy, że brzmi absurdalnie. Ale smakiem przebija tradycyjny

Chyba nie ma osoby, której sernik nie kojarzyłby się z pyszną serową masą. Ten przepis zdecydowanie odbiega jednak od receptury na ten tradycyjny wypiek. Oto przepis na sernik bez sera.

Zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni, by odkrywać nowe smaki i ich wyjątkowe połączenia. Jednym z takich eksperymentów może być przygotowanie sernika bez sera. Choć brzmi jak szaleństwo, to taki deser smakuje naprawdę świetnie. Oto sernik z jogurtem, a nie serem. 

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

Sernik z jogurtem. Kup kilka jogurtów greckich i będzie prawie gotowe 

Sernik na jogurtach greckich to przepis, który w moim domu gości od dawna. Często mamy ochotę na coś słodkiego, ale tradycyjny sernik to nie coś, na co mamy czas. Ten jest o wiele prostszy i szybszy w przygotowaniu. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki:

  • 3 opakowania jogurtu greckiego, 
  • 7 jajek, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • szklanka oleju. 

Składniki na spód: 

  • 200 g krakersów, herbatników lub ciastek oreo, 
  • 50 g roztopionego masła. 

Przepis na sernik na jogurtach greckich. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Krakersy, herbatniki lub ciastka oreo rozdrabniamy i łączymy z masłem. Tak przygotowaną kruszonkę wykładamy na dno formy i dokładnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki. 
  2. Następnie miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy jogurty, budynie w proszku i olej. Miksujemy do połączenia się składników. 
  3. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i przekładamy je do masy z żółtkami. Łączymy delikatnie, zważając na to, by jak najbardziej napowietrzyć sernik.  
  4. Masę przekładamy na spód i pieczemy w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki, by się schłodził. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.