Zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni, by odkrywać nowe smaki i ich wyjątkowe połączenia. Jednym z takich eksperymentów może być przygotowanie sernika bez sera. Choć brzmi jak szaleństwo, to taki deser smakuje naprawdę świetnie. Oto sernik z jogurtem, a nie serem.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!
Sernik z jogurtem. Kup kilka jogurtów greckich i będzie prawie gotowe
Sernik na jogurtach greckich to przepis, który w moim domu gości od dawna. Często mamy ochotę na coś słodkiego, ale tradycyjny sernik to nie coś, na co mamy czas. Ten jest o wiele prostszy i szybszy w przygotowaniu. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 3 opakowania jogurtu greckiego,
- 7 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szklanka oleju.
Składniki na spód:
- 200 g krakersów, herbatników lub ciastek oreo,
- 50 g roztopionego masła.
Przepis na sernik na jogurtach greckich. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Krakersy, herbatniki lub ciastka oreo rozdrabniamy i łączymy z masłem. Tak przygotowaną kruszonkę wykładamy na dno formy i dokładnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki.
- Następnie miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy jogurty, budynie w proszku i olej. Miksujemy do połączenia się składników.
- W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i przekładamy je do masy z żółtkami. Łączymy delikatnie, zważając na to, by jak najbardziej napowietrzyć sernik.
- Masę przekładamy na spód i pieczemy w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki, by się schłodził. Smacznego!