Polacy kochają barszcz czerwony równie mocno, co zupę grzybową. Obie te potrawy królują na wielu wigilijnych stołach i kuszą swym zapachem. Co zaś czyni je tak smacznymi? Oczywiście odpowiednie ich doprawienie. Czym więc doprawić barszcz czerwony, by smakował wszystkim gościom? To nie tylko liść laurowy, ale długa lista dodatków. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Każda gospodyni gotuje nieco inny barszcz, a wynika to przede wszystkim z różnych proporcji, czy samych składników. Są jednak przyprawy, które muszą znaleźć się w każdym czerwonym barszczu. Ich pominięcie może wiązać się z kulinarną kraksą. Lepiej nie ryzykuj i zaskocz gości wyborną zupą wigilijną. O których przyprawach musisz pamiętać? Zacznijmy od podstaw.
Co dodać do barszczu czerwonego poza tym? Na pewno nie obejdzie się bez majeranku. Jego smak, razem z pieprzem, sprawia, że zupa nabiera wyrazistości. Do tego dodaj parę ząbków warzywa, które idealnie łączy się z burakami. Mowa oczywiście o czosnku, którego specyficzny, lekko ostry aromat, podkręci smak barszczu.
Poza podstawowymi przyprawami, które powinny znaleźć się w każdej wigilijnej zupie, wiele gospodyń dodaje również mniej oczywiste składniki. Jednym z nich jest ocet jabłkowy lub sok z cytryny, który dodać ma charakterystycznego kwaśnego smaku. Osiągnąć go można również gotując barszcz na zakwasie.
Do nietypowych dodatków można zaliczyć również miód, goździki, a nawet suszone śliwki. Mocno korzenny i pikantny barszcz to faworyt wielu Polaków. Wypróbuj go w tym roku, a może również przypadnie ci do gustu.