• Link został skopiowany

Jak przyprawić barszcz czerwony na wigilię? Te dodatki to absolutny must-have. Bez nich zupa smakuje jak pomyje

Wigilia już niedługo, a wraz z nią, przedświąteczny szał kulinarny. Wiele Polek i Polaków wyruszy niebawem do kuchni, by pichcić bożonarodzeniowe potrawy. Jednym z klasyków jest niewątpliwie czerwony barszcz z uszkami. Czym go doprawić, by smakował najlepiej na świecie? Poznaj listę produktów, które musisz mieć w trakcie gotowania.
Barszcz czerwony na święta: zdradzamy najlepszy przepis w całym internecie. Zdjęcie ilustracyjne
istock / wjarek

Polacy kochają barszcz czerwony równie mocno, co zupę grzybową. Obie te potrawy królują na wielu wigilijnych stołach i kuszą swym zapachem. Co zaś czyni je tak smacznymi? Oczywiście odpowiednie ich doprawienie. Czym więc doprawić barszcz czerwony, by smakował wszystkim gościom? To nie tylko liść laurowy, ale długa lista dodatków. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Czym doprawić barszcz czerwony? Bez tych dodatków nawet nie zaczynaj

Każda gospodyni gotuje nieco inny barszcz, a wynika to przede wszystkim z różnych proporcji, czy samych składników. Są jednak przyprawy, które muszą znaleźć się w każdym czerwonym barszczu. Ich pominięcie może wiązać się z kulinarną kraksą. Lepiej nie ryzykuj i zaskocz gości wyborną zupą wigilijną. O których przyprawach musisz pamiętać? Zacznijmy od podstaw.

  • Liść laurowy - nadaje głęboki, lekko korzenny i gorzki smak potrawie;
  • Ziele angielskie - te ziarna powinny znaleźć się w każdej zupie. Również dodają one lekko korzenny smak, łączący w sobie aromat goździków, gałki muszkatołowej, czy cynamonu;
  • Sól i pieprz - nadają głębi smaku i sprawiają, że smak zupy jest bardziej wyrazisty.

Co dodać do barszczu czerwonego poza tym? Na pewno nie obejdzie się bez majeranku. Jego smak, razem z pieprzem, sprawia, że zupa nabiera wyrazistości. Do tego dodaj parę ząbków warzywa, które idealnie łączy się z burakami. Mowa oczywiście o czosnku, którego specyficzny, lekko ostry aromat, podkręci smak barszczu.

Co jeszcze dodać do barszczu? Te dodatki są opcjonalne

Poza podstawowymi przyprawami, które powinny znaleźć się w każdej wigilijnej zupie, wiele gospodyń dodaje również mniej oczywiste składniki. Jednym z nich jest ocet jabłkowy lub sok z cytryny, który dodać ma charakterystycznego kwaśnego smaku. Osiągnąć go można również gotując barszcz na zakwasie.
Do nietypowych dodatków można zaliczyć również miód, goździki, a nawet suszone śliwki. Mocno korzenny i pikantny barszcz to faworyt wielu Polaków. Wypróbuj go w tym roku, a może również przypadnie ci do gustu.

Więcej o: