Jak zrobić chrupiące ziemniaczki bez tłuszczu? Kluczowa okaże się panierka z nietypowego składnika

Pieczone ziemniaki to nie tylko świetna przekąska, ale i pożywny dodatek warzywny do wielu dań. Wiele osób uwielbia je ze względu na chrupką skórkę i miękkie wnętrze. Nie zawsze udaje się jednak uzyskać ten efekt. Jak upiec chrupiące ziemniaki bez tłuszczu? Podpowiadamy sprawdzony sposób.

Ziemniaki z piekarnika to przysmak, który pasuje niemal do wszystkiego. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak kotlet schabowy, żeberka wołowe oraz pieczeń z baraniny czy kurczaka. Świetnie smakuje również z potrawami rybnymi. Warto zaserwować je jako przekąskę podczas spotkania z rodziną czy znajomymi. W takim przypadku najlepiej smakują z dipem lub sosem. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Jak zrobić chrupiące ziemniaczki bez tłuszczu? Mamy na to sprawdzony trik

Przed wstawieniem ziemniaków do piekarnika, często hojnie polewamy je oliwą lub olejem. Choć niewątpliwie wzmacniają one smak dania, to w dużych i regularnie spożywanych ilościach mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Aby tego uniknąć, warto czasem zrezygnować z tłuszczu w posiłku. Jego brak nie oznacza jednak, że pieczone warzywa wyjdą bez smaku czy "jałowe". Wystarczy, że przyrządzimy je w pysznej i aromatycznej panierce, składającej się z ulubionych przypraw. 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • pół łyżeczki oregano.

Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Możesz je obrać, ale nie jest to konieczne. Pokrój je w ćwiartki lub słupki, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. W niewielkiej misce rozbij jajko i dodaj wszystkie przyprawy: sól, czosnek, rozmaryn, bazylię i oregano. Całość wymieszaj. Do osobnego pojemnika wsyp mąkę kukurydzianą.

Pokrojone ziemniaki zanurz najpierw w masie jajecznej z przyprawami, a następnie obtocz w mące i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec umieść formę z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-35 minut, w zależności od tego, jaki stopień wypieczenia preferujesz. Po wyjęciu z urządzenia ziemniaczki powinny być chrupiące i wyjątkowo pyszne. Najlepiej smakują serwowane z greckim sosem tzatziki lub prostym sosem czosnkowo-jogurtowym. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: