Ziemniaki z piekarnika to przysmak, który pasuje niemal do wszystkiego. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak kotlet schabowy, żeberka wołowe oraz pieczeń z baraniny czy kurczaka. Świetnie smakuje również z potrawami rybnymi. Warto zaserwować je jako przekąskę podczas spotkania z rodziną czy znajomymi. W takim przypadku najlepiej smakują z dipem lub sosem.
Przed wstawieniem ziemniaków do piekarnika, często hojnie polewamy je oliwą lub olejem. Choć niewątpliwie wzmacniają one smak dania, to w dużych i regularnie spożywanych ilościach mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Aby tego uniknąć, warto czasem zrezygnować z tłuszczu w posiłku. Jego brak nie oznacza jednak, że pieczone warzywa wyjdą bez smaku czy "jałowe". Wystarczy, że przyrządzimy je w pysznej i aromatycznej panierce, składającej się z ulubionych przypraw.
Składniki:
Ziemniaki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Możesz je obrać, ale nie jest to konieczne. Pokrój je w ćwiartki lub słupki, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. W niewielkiej misce rozbij jajko i dodaj wszystkie przyprawy: sól, czosnek, rozmaryn, bazylię i oregano. Całość wymieszaj. Do osobnego pojemnika wsyp mąkę kukurydzianą.
Pokrojone ziemniaki zanurz najpierw w masie jajecznej z przyprawami, a następnie obtocz w mące i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec umieść formę z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-35 minut, w zależności od tego, jaki stopień wypieczenia preferujesz. Po wyjęciu z urządzenia ziemniaczki powinny być chrupiące i wyjątkowo pyszne. Najlepiej smakują serwowane z greckim sosem tzatziki lub prostym sosem czosnkowo-jogurtowym. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl