-
Haps
-
Jak przygotować
- Rybę przygotuj w taki sposób, a każdy poprosi o dokładkę. Kremowe wykończenie nadaje lekkości
Rybę przygotuj w taki sposób, a każdy poprosi o dokładkę. Kremowe wykończenie nadaje lekkości
Ryby można podawać na wiele różnych sposobów. Wiele osób panieruje je w bułce, a później wysmaża. My jednak od tego odchodzimy i wolimy połączyć ją z innymi produktami. Dzięki tej mieszance będzie ona delikatna i aksamitna.
Proste potrawy, które można podać na obiad są tymi najlepszymi. Dowodem na to jest właśnie ten przepis. Wykorzystuje się w nim wiele składników, które możemy znaleźć w naszych lodówkach. Jednak główną rolę pełni tu ryba, która po wypieczeniu i połączeniu z innymi produktami, jest aksamitna i aromatyczna. Oprócz niej można w nim znaleźć ziemniaki, pieczarki, szpinak. Całość dopełniona jest śmietaną i przyprawami.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Przepis na zapiekankę z dorsza
Składniki
- 400 g polędwicy z dorsza,
- 750 g ziemniaków,
- pół kilo pieczarek,
- 300 szpinaku,
- garść suszonych pomidorów,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- łyżka natki pietruszki,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, przemyj i przekrój na pół. Umieść je w osolonej wodzie i ugotuj. Następnie odcedź i pokrój w plastry.
- W tym czasie pieczarki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek również obierz i drobno posiekaj.
- Dorsza w razie potrzeby oczyść i podziel na mniejsze porcje. Suszone pomidory pokrój na mniejsze części.
- Na patelni podgrzej olej połączony z masłem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę i czosnek. Smaż przez kilka chwil i dodaj pieczarki. Warzywa smaż około 4 minut, następnie dodaj ziemniaki i szpinak, wymieszaj.
- Kiedy liście szpinaku zmiękną, dodaj suszone pomidory, a także przypraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do składników wlej około 4 łyżek wody, która została połączona ze śmietaną, ponownie wymieszaj.
- Tak przygotowaną mieszankę składników przenieś do naczynia żaroodpornego. Za pomocą łyżki rozłóż całość równomiernie, na sam koniec ułóż kawałki ryby. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub jako samodzielne danie.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl