Rybę przygotuj w taki sposób, a każdy poprosi o dokładkę. Kremowe wykończenie nadaje lekkości

Ryby można podawać na wiele różnych sposobów. Wiele osób panieruje je w bułce, a później wysmaża. My jednak od tego odchodzimy i wolimy połączyć ją z innymi produktami. Dzięki tej mieszance będzie ona delikatna i aksamitna.

Proste potrawy, które można podać na obiad są tymi najlepszymi. Dowodem na to jest właśnie ten przepis. Wykorzystuje się w nim wiele składników, które możemy znaleźć w naszych lodówkach. Jednak główną rolę pełni tu ryba, która po wypieczeniu i połączeniu z innymi produktami, jest aksamitna i aromatyczna. Oprócz niej można w nim znaleźć ziemniaki, pieczarki, szpinak. Całość dopełniona jest śmietaną i przyprawami.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Przepis na zapiekankę z dorsza

Składniki

  • 400 g polędwicy z dorsza,
  • 750 g ziemniaków,
  • pół kilo pieczarek,
  • 300 szpinaku,
  • garść suszonych pomidorów,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka natki pietruszki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i przekrój na pół. Umieść je w osolonej wodzie i ugotuj. Następnie odcedź i pokrój w plastry.
  2. W tym czasie pieczarki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek również obierz i drobno posiekaj.
  3. Dorsza w razie potrzeby oczyść i podziel na mniejsze porcje. Suszone pomidory pokrój na mniejsze części.
  4. Na patelni podgrzej olej połączony z masłem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę i czosnek. Smaż przez kilka chwil i dodaj pieczarki. Warzywa smaż około 4 minut, następnie dodaj ziemniaki i szpinak, wymieszaj.
  5. Kiedy liście szpinaku zmiękną, dodaj suszone pomidory, a także przypraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do składników wlej około 4 łyżek wody, która została połączona ze śmietaną, ponownie wymieszaj.
  6. Tak przygotowaną mieszankę składników przenieś do naczynia żaroodpornego. Za pomocą łyżki rozłóż całość równomiernie, na sam koniec ułóż kawałki ryby. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub jako samodzielne danie.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: