To najlepsza przekąska na Andrzejki. Połóż ją na stole, a wszyscy się rzucą

Imprezy Andrzejkowe organizowane są również w zbliżający się weekend. Wiele osób zastanawia się, co takiego przyrządzić, by goście byli zadowoleni. Przychodzimy więc z pomysłem na przystawkę, która ucieszy wszystkie zgromadzone osoby. Jest pyszna i szybko znika ze stołów.

Andrzejki to czas zabawy, imprez, a także rozmaitych wróżb i gier, które wykonuje się w gronie znajomych i rodziny. To również moment, kiedy możemy położyć na stole nowości, które niedawno odkryliśmy. Taką przekąską, która świetnie sprawdzi się na imprezowym stole, jest tak zawarta w podanym przez nas przepisie. Do jej zrobienia przede wszystkim przekonuje nas czas jej wykonywania i smak.

Zobacz wideo Pieczarki w cieście

Pieczarki w cieście to nowa i oryginalna metoda podania tych grzybów. W zależności, co postanowimy dodać do ciasta, tak właśnie będą smakować nasze kąski. My stawiamy na klasykę, czyli na mieszankę przypraw. Jednak, by dodać jeszcze więcej smaku i aromatu, można dorzucić czosnek, a nawet starty ser. Później wystarczy wszystko wysmażyć i podać z sosem domowej roboty. Gwarantujemy, że taki smakołyk nie zabawi na stole za długo.

Przepis na pieczarki w cieście

Składniki

  • 500 g pieczarek,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • jajko,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie oczyść, przemyj i odetnij nóżki. Zadbaj również o to, by były one osuszone.
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej sól, pieprz, a także obie papryki, zamieszaj. Do suchych składników wbij również jajka i wlej mleko, energicznie wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na niego zanurzone w cieście pieczarki. Smaż je z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Po wysmażeniu ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi sosami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA