Ta sałatka zachwyci gości na imprezie i w święta. Dodaj do niej ten składnik, a stanie się wyjątkowa

Sałatki to zimne przystawki, które można podać na każdą uroczystość. Imprezy i święta są jednak idealnym czasem, by je przygotować. Sałatka z tego przepisu jest wyjątkowa i wyróżnia się na tle innych. To za sprawą makaronu, który zazwyczaj jada się w innej formie.

Gdy mamy w planach przygotować imprezę dla rodziny i znajomych, pierwsze co może przyjść nam do głowy to przygotowanie przystawek. Najlepiej przyrządzać te, które później można podać na zimno. Najlepszą opcją są zatem sałatki. Najpopularniejsze to zapewne gyros, jarzynowa lub grecka. My jednak mamy coś innego, co zachwyci i zaskoczy gości. Jej głównym składnikiem jest makaron, którego nie używa się właśnie w taki sposób.

Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Sałatka z naszego przepisu wyróżnia się sposobem podania. Przede wszystkim używa się do niej makaronu z zupek chińskich, co nie jest tak bardzo spotykane. Dodaje się do niego takie warzywa jak papryka, kukurydza, czy ogórki. Jej wykończeniem jest kremowy majonez i wysmażony kurczak.

Przepis na sałatkę z zupek chińskich

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 opakowania klasycznych zupek chińskich,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Makaron z zupek chińskich umieść w większej misce i zalej wrzątkiem. Poczekaj kilka minut, by się ugotował, a następnie odcedź go i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  2. W tym czasie przygotuj kurczaka. Oczyść go z chrząstek i błonek i pokrój w kostkę. Kawałki przenieś do większej miski i posyp przyprawami z zupek, solą, pieprzem i obiema paprykami. Oblej mięso 2 łyżkami oleju i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 45 minut.
  3. Obie papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki również posiekaj na mniejsze kawałki, kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Gdy kurczak został zamarynowany, przełóż go na patelnię. Wysmaż go na złoty kolor i wrzuć do większej miski.
  5. Do mięsa dodaj wszystkie warzywa i makaron, wlej również majonez. Sałatkę dokładnie wymieszaj do połączenia, na koniec przypraw ją paprykami, solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA