-
Haps
-
Jak przygotować
- Sycące śniadanie jak z PRL-u. Tym przysmakiem zajadały się wszystkie dzieci z osiedla
Śniadanie rodem z czasów PRL-u. Zużyjesz czerstwe pieczywo i zaskoczysz domowników nowym smakiem
Pewne dania są jak kapsuła czasu. Gdy tylko weźmiemy kęs, natychmiast wracamy do czasów dzieciństwa lub młodości. Dla wielu osób, które wychowywały się w czasach PRL-u, takim przysmakiem jest... chleb w jajku. Przygotuj to banalnie proste śniadanie i przypomnij sobie, jak cudownie smakowało również dekady temu.
Dla jednych czasy PRL-u to przykre wspomnienie, dla innych źródło niekończącej się nostalgii. Wiele osób, które wychowywało się w tych czasach, teraz po wielu latach szuka powrotu do dzieciństwa. Pomóc w tym mogą między innymi przepisy sprzed dekad, które gościły w wielu polskich domach w tamtym okresie. Nie masz pomysłu na śniadanie? A może przejadły ci się już parówki lub jajecznica? Powróć myślami do czasów PRL-u i przygotuj niezawodny chleb w jajku. Do tego szklanka kakao (a najlepiej Cola Cao) i będziesz nasycona na cały poranek. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kwaśniewski o stanie wojennym: Rozumiem decyzję Jaruzelskiego. Z domu wyniosłem absolutny brak zaufania do Rosji
Składniki:
- 4 jajka,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 8 kromek chleba,
- sól i pieprz wg uznania.
Chleb w jajku jak za dawnych lat. To śniadanie zasmakuje każdemu
- Chleb pokrój w dość cienkie kromki (ok. 1 cm grubości). Do przepisu idealnie nada się czerstwe, białe pieczywo. To doskonały przepis, jeśli chcesz wprowadzić zasadę zero waste w swoim domu.
- Do miski lub głębokiego talerza wbijamy jajka. Dolewamy do nich odrobinę mleka (lub dodajemy kwaśną śmietanę) i roztrzepujemy z pomocą widelca.
- Masę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (opcjonalnie olej).
- Każdą kromkę zanurzamy z obu stron w mieszance z jajek i mleka, a następnie układamy na rozgrzanej patelni.
Chleb w jajku należy smażyć po kilka minut z każdej strony. Powinien nabrać złocistego, a nawet lekko brązowego koloru. Takie śniadanie smakuje wybornie zarówno bez dodatków, jak i w towarzystwie ulubionego sosu lub warzyw. Można też nieco odstąpić od oryginału i wstrzymać się z dodatkiem soli oraz pieprzu. Wtedy chleb w jajku po usmażeniu można śmiało posypać mieszanką cukru i cynamonu. W obu wersjach smakuje wyśmienicie. Smacznego!