Najbardziej wiejska zupa - tak jadało się zimą w okolicach Radomia. Nie można pozwolić, by ten przepis przepadł

Zalewajkę każdy pewnie zna i lubi. Ale zalewajka, którą jadało się dawno, dawno temu na wsiach pod Radomiem, jest nieco inna. Moja babcia nauczyła się tego przepisu od swojej teściowej, a owa teściowa - od swojej. Przepis jest prosty, tani i gwarantuję, że taka zupa błyskawicznie nasyci.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zalewajka po radomsku to przepis, który pamiętam z najwcześniejszych lat dzieciństwa. Moja świętej pamięci babcia nauczyła mnie tego przepisu, a ja gotuję tę zupę zawsze, kiedy robi się chłodno. Zalewajka z tego przepisu to nie tylko ziemniaki, marchewka i żurek. To także grzyby, odrobina fasoli i dużo majeranku i czosnku. Jest najpyszniejsza. 

Zobacz wideo

Zalewajka po radomsku

Składniki:

  • 200 g "tłustego", może to być boczek, ale także podgardle
  • 2 niewielkie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek włoszczyzny
  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • mała garść suszonych grzybków
  • biała fasola (ja idę na łatwiznę i używam fasoli z puszki)
  • zakwas na żur
  • pół szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i dodaj pokrojony boczek lub podgardle. Następnie wytop mięso i jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj odrobinę smalcu. Następnie dołóż posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia. 
  2. Kiedy mięso się zarumieni, a cebula będzie szklista, zalej całość bulionem i dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz skruszone w rękach suszone grzybki, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. 
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmij je z wywaru (zostaw jedynie marchewkę) i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz czosnek. Dodaj sól i pieprz do smaku i solidną dawkę majeranku oraz fasolę z puszki.
  4. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj kefir oraz do smaku zakwas. Gotuj jeszcze na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut i podawaj. 
Więcej o: