Ryba po grecku w wersji wegetariańskiej składa się nie z ryby, a z odpowiednio przyrządzonego selera w panierce z algami nori. Brzmi nietypowo, jednak smakuje obłędnie, a najważniejsze, że nie wyklucza ze świątecznego biesiadowania osób na diecie roślinnej. Jak przygotować wigilijną nibyrybę? Wyjaśniamy!
Wegetariańską rybę po grecku przygotowuje się wyjątkowo prosto. Sam schemat jej wykonania nie odbiega zbytnio od klasycznej receptury. Jedyne, co się tak naprawdę zmienia, to składniki. Jak widać, rybę bez trudu można "podmienić" na jej wege zamiennik. Każdy, kto jej spróbuje, nie będzie w stanie odmówić jej smaku.
Składniki na "kotlety" z selera:
Składniki na duszone warzywa:
Zacznij od dokładnego opłukania warzyw. Selera obierz i pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Wrzuć je do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Pamiętaj jednak, aby ich nie rozgotować, najlepiej bowiem wychodzą w wersji al dente. W międzyczasie z pozostałych składników (oprócz bułki tartej) przygotuj ciasto naleśnikowe.
Ugotowane plastry odsącz z wody i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zanurz najpierw w mącznej masie, a w dalszej kolejności obtocz w bułce tartej. Przełóż je na rozgrzaną tłuszczem patelnię i smaż obustronnie, aż selerowe kotlety nabiorą lekko złocistej barwy i staną się chrupiące. Usmażoną selerybę przełóż do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni z olejem. Dodaj startą marchew i pietruszkę, a całość dopraw przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Nie zapomnij o odrobinie świeżo wyciśniętego soku z cytryny, który wzbogaci smak. Duś warzywa pod przykryciem przez kilka minut, a gdy się zarumienią - wlej przecier pomidorowy. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.
Po tym czasie odstaw masę warzywną do ostudzenia. Kiedy nabierze temperatury pokojowej, wyłóż ją równomiernie na warstwie selerowych kotletów. Danie z naczyniem schowaj do lodówki na kilka godzin lub zaserwuj od razu do świątecznego posiłku. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl