Niby ryba, a jednak warzywo. Seleryba to hit świąteczny, który naprawdę warto spróbować

Ryba po grecku to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. W klasycznej wersji zakłada wykorzystanie filetów z dorsza, miruny czy mintaja. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Smakuje tak dobrze, że o dokładkę proszą nie tylko osoby na diecie roślinnej.

Ryba po grecku w wersji wegetariańskiej składa się nie z ryby, a z odpowiednio przyrządzonego selera w panierce z algami nori. Brzmi nietypowo, jednak smakuje obłędnie, a najważniejsze, że nie wyklucza ze świątecznego biesiadowania osób na diecie roślinnej. Jak przygotować wigilijną nibyrybę? Wyjaśniamy!

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Przepis na rybę po grecku w wersji wege. Wyjdzie tak smaczna, że skuszą się na nią nawet mięsożercy

Wegetariańską rybę po grecku przygotowuje się wyjątkowo prosto. Sam schemat jej wykonania nie odbiega zbytnio od klasycznej receptury. Jedyne, co się tak naprawdę zmienia, to składniki. Jak widać, rybę bez trudu można "podmienić" na jej wege zamiennik. Każdy, kto jej spróbuje, nie będzie w stanie odmówić jej smaku.

Składniki na "kotlety" z selera:

  • 1 seler,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 500 ml wody,
  • 150 ml napoju sojowego lub owsianego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonych glonów nori,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • szczypta soli.

Składniki na duszone warzywa:

  • 4 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 małe cebule,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Wegetariańska ryba po grecku. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego opłukania warzyw. Selera obierz i pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Wrzuć je do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Pamiętaj jednak, aby ich nie rozgotować, najlepiej bowiem wychodzą w wersji al dente. W międzyczasie z pozostałych składników (oprócz bułki tartej) przygotuj ciasto naleśnikowe.

Ugotowane plastry odsącz z wody i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zanurz najpierw w mącznej masie, a w dalszej kolejności obtocz w bułce tartej. Przełóż je na rozgrzaną tłuszczem patelnię i smaż obustronnie, aż selerowe kotlety nabiorą lekko złocistej barwy i staną się chrupiące. Usmażoną selerybę przełóż do naczynia żaroodpornego.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni z olejem. Dodaj startą marchew i pietruszkę, a całość dopraw przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Nie zapomnij o odrobinie świeżo wyciśniętego soku z cytryny, który wzbogaci smak. Duś warzywa pod przykryciem przez kilka minut, a gdy się zarumienią - wlej przecier pomidorowy. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.

Po tym czasie odstaw masę warzywną do ostudzenia. Kiedy nabierze temperatury pokojowej, wyłóż ją równomiernie na warstwie selerowych kotletów. Danie z naczyniem schowaj do lodówki na kilka godzin lub zaserwuj od razu do świątecznego posiłku. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA