-
Haps
-
Jak przygotować
- Gwarantujemy, że święta będą smaczniejsze z tym specjałem. Idealne do zup, a szczególnie barszczu
Gwarantujemy, że święta będą smaczniejsze z tym specjałem. Idealne do zup, a szczególnie barszczu
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co postawić na świątecznym stole, by cała rodzina była zadowolona. My mamy pomysł, który z pewnością zasmakuje wszystkim. Nadzienie idealnie komponuje się z kruchym ciastem.
Paszteciki to przysmak, po który zazwyczaj sięgamy w okresie Bożego Narodzenia. Podajemy je wtedy do czerwonego barszczu, a także zupy grzybowej. To właśnie ten wypiek dopełnia smak. Jednak nie tylko jest dodatkiem do zup. Można je podać jako oddzielna przekąska lub maczać w domowym sosem. Jednak nieważne jak zostaną podane, ważniejsze jest to, co znajduje się w środku.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Paszteciki z naszego przepisu skrywają w sobie mięso mielone połączone z warzywami i przyprawami. Taka mięsna masa zamknięta jest w kruchym cieście francuskim i zapieczona. Na ciepło smakują obłędnie.
Przepis na paszteciki z mięsem mielonym
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 350 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- jajko,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się ciastem. Ostrożnie wyjmij je z opakowania i rozwałkuj na cienki placek. Następnie pokrój je na prostokąty o wybranym rozmiarze.
- Gdy ciasto jest gotowe, możesz przygotować farsz. Na patelni rozpuść masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż składniki do uzyskania złotego koloru.
- Do warzyw dodaj mięso mielone i pozostaw je na ogniu na kilka minut. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas je wymieszać. Gdy mięso lekko się podsmaży oprósz je solą, pieprzem, obiema paprykami i suszonym majerankiem. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Tak przygotowane nadzienie przełóż porcjami na połowę ciasta francuskiego. Drugą połową przykryj farsz i dokładnie zalep krawędzie. Wierzch nakłuj za pomocą widelca lub natnij nożem. Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim wszystkie paszteciki. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Powinny podrosnąć i się zarumienić.
- Po wypieczeniu przełóż je na kratkę, by mogły ostygnąć. Podawaj je jako dodatek do zup lub osobną przekąskę.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl