Gwarantujemy, że święta będą smaczniejsze z tym specjałem. Idealne do zup, a szczególnie barszczu

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co postawić na świątecznym stole, by cała rodzina była zadowolona. My mamy pomysł, który z pewnością zasmakuje wszystkim. Nadzienie idealnie komponuje się z kruchym ciastem.

Paszteciki to przysmak, po który zazwyczaj sięgamy w okresie Bożego Narodzenia. Podajemy je wtedy do czerwonego barszczu, a także zupy grzybowej. To właśnie ten wypiek dopełnia smak. Jednak nie tylko jest dodatkiem do zup. Można je podać jako oddzielna przekąska lub maczać w domowym sosem. Jednak nieważne jak zostaną podane, ważniejsze jest to, co znajduje się w środku.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Paszteciki z naszego przepisu skrywają w sobie mięso mielone połączone z warzywami i przyprawami. Taka mięsna masa zamknięta jest w kruchym cieście francuskim i zapieczona. Na ciepło smakują obłędnie.

Przepis na paszteciki z mięsem mielonym

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 350 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się ciastem. Ostrożnie wyjmij je z opakowania i rozwałkuj na cienki placek. Następnie pokrój je na prostokąty o wybranym rozmiarze.
  2. Gdy ciasto jest gotowe, możesz przygotować farsz. Na patelni rozpuść masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż składniki do uzyskania złotego koloru.
  3. Do warzyw dodaj mięso mielone i pozostaw je na ogniu na kilka minut. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas je wymieszać. Gdy mięso lekko się podsmaży oprósz je solą, pieprzem, obiema paprykami i suszonym majerankiem. Wymieszaj do całkowitego połączenia.
  4. Tak przygotowane nadzienie przełóż porcjami na połowę ciasta francuskiego. Drugą połową przykryj farsz i dokładnie zalep krawędzie. Wierzch nakłuj za pomocą widelca lub natnij nożem. Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim wszystkie paszteciki. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do  200°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Powinny podrosnąć i się zarumienić.
  6. Po wypieczeniu przełóż je na kratkę, by mogły ostygnąć. Podawaj je jako dodatek do zup lub osobną przekąskę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.