-
Haps
-
Jak przygotować
- Wyrzuć przepis na karpatkę i szarlotkę, to ciasto okazuje się smaczniejsze. Wykonasz je w moment
Wyrzuć przepis na karpatkę i szarlotkę, to ciasto okazuje się smaczniejsze. Wykonasz je w moment
Przepis na to ciasto z pewnością zna każda mama. Kiedyś robiło się je na wszystkie uroczystości, dziś zastępowane jest innymi słodkościami. Czas więc wrócić do tego przepisu, a przy najbliższej okazji wykorzystać go. Wypiek, który z niego wychodzi jest lekki, słodki i puszysty.
Przez niektórych to ciasto określane jest mianem ikony. W sercach warszawiaków ma ono specjalne miejsce, w dodatku wiele osób wybiera je, gdy ma zamiar napić się kawy. Wuzetka jest jednak przez wiele osób zapomniana. Chociaż jej smak jest naprawdę zniewalający, niewiele osób postanawia samodzielnie ją upiec. Jednak zbliżające się święta mogą być idealną motywacją do jej przyrządzenia. By tak się stało, warto mieć odpowiedni przepis. Ten z pewnością taki jest, dlatego polecamy go wykorzystać. Krem jest banalnie prosty, a czekoladowy biszkopt warto jeszcze wzbogacić domową konfiturą.
Przepis na wuzetkę
Składniki na biszkopt
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 5 łyżek kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jajek,
- ulubiony dżem.
Składniki na krem śmietankowy
- 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru.
Składniki na polewę czekoladową
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 3 łyżki mleka.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, kakao, a także proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec mieszania dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Na sam koniec dodaj żółtka, ponownie wymieszaj.
- Jajeczną masę przelej do suchych składników i wmieszaj je delikatnie. Powstałe ciasto powinno być gładkie i jednolite.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej powstałą masę. Włóż ją do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Po tym czasie pozostaw ciasto do wystudzenia, a następnie przekrój je na dwie części.
- Gdy ciasto się piecze, przygotuj masę śmietankową. Zimną śmietankę przelej do miski i ubij ją na średnich obrotach. Pod koniec miksowania wsyp cukier puder i wymieszaj.
- Na jednym blacie biszkopta rozsmaruj ulubiony dżem, a następnie gotowy krem. Przykryj to drugim kawałkiem biszkoptu.
- Wierzch polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą połączoną z mlekiem. Gotowe ciasto włóż do lodówki, by masa mogła stężeć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl