Karmelowy sernik na każdą okazję. Wierzch udekoruj tym składnikiem, a goście padną ci do stóp z wdzięczności

Wielu twierdzi, że prawdziwe ciasto powinno być obłędnie słodkie. Za nic mają więc tarty z owocami lub wypieki z cytrusową nutą. Jeśli tobie również marzy się deser słodki jak ulepek, karmelowy sernik będzie strzałem w dziesiątkę. To ciasto deklasuje konkurencję w mig.

Sernik karmelowy to jeden z tych deserów, który zostaje w pamięci na długo. Karmelowe nuty wyczuwalne są bowiem w samym cieście, choć ogromną rolę gra także słodka polewa. Aby nieco przełamać słodycz ciasta, wierzch udekoruj orzechami. Goście będą zachwyceni... o ile nie mają alergii. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg twarogu drobnomielonego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • garść płatków migdałowych,
  • garść orzechów włoskich.

Karmelowy sernik na święta i nie tylko. Ten deser to skarb dla łasuchów

  1. Do miski przekładamy miękkie masło (warto wyjąć je wcześniej z lodówki), dodajemy cukier i ubijamy z pomocą miksera na puszystą masę.
  2. W trakcie ubijana dodajemy niewielkimi partiami twaróg sernikowy. Masa powinna zacząć gęstnieć.
  3. Zanim wszystkie składniki się połączą, do twarogu wbijamy jajka, połowę masy kajmakowej, serek mascarpone i budyń. Całość mieszamy na niewielkich obrotach, by nadmiernie nie napowietrzyć masy serowej. 
  4. Gotową masę przelewamy do blachy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez co najmniej godzinę.
  5. W międzyczasie na suchej patelni prażymy migdały i orzechy włoskie.

Gotowe i ostudzone ciasto wystarczy jedynie pokryć pozostałą masą kajmakową. Jeśli ta jest zbyt gęsta, by stanowić polewę, wystarczy na moment włożyć ją do kąpieli wodnej. Sernik pokrywamy kajmakiem i dekorujemy prażonymi orzechami. Ten dodatek doda deserowi charakteru. Najlepiej podawaj z filiżanką gorzkiej herbaty lub kawy. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA