Sernik karmelowy to jeden z tych deserów, który zostaje w pamięci na długo. Karmelowe nuty wyczuwalne są bowiem w samym cieście, choć ogromną rolę gra także słodka polewa. Aby nieco przełamać słodycz ciasta, wierzch udekoruj orzechami. Goście będą zachwyceni... o ile nie mają alergii. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg twarogu drobnomielonego,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 100 g masła,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- garść płatków migdałowych,
- garść orzechów włoskich.
Karmelowy sernik na święta i nie tylko. Ten deser to skarb dla łasuchów
- Do miski przekładamy miękkie masło (warto wyjąć je wcześniej z lodówki), dodajemy cukier i ubijamy z pomocą miksera na puszystą masę.
- W trakcie ubijana dodajemy niewielkimi partiami twaróg sernikowy. Masa powinna zacząć gęstnieć.
- Zanim wszystkie składniki się połączą, do twarogu wbijamy jajka, połowę masy kajmakowej, serek mascarpone i budyń. Całość mieszamy na niewielkich obrotach, by nadmiernie nie napowietrzyć masy serowej.
- Gotową masę przelewamy do blachy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez co najmniej godzinę.
- W międzyczasie na suchej patelni prażymy migdały i orzechy włoskie.
Gotowe i ostudzone ciasto wystarczy jedynie pokryć pozostałą masą kajmakową. Jeśli ta jest zbyt gęsta, by stanowić polewę, wystarczy na moment włożyć ją do kąpieli wodnej. Sernik pokrywamy kajmakiem i dekorujemy prażonymi orzechami. Ten dodatek doda deserowi charakteru. Najlepiej podawaj z filiżanką gorzkiej herbaty lub kawy. Smacznego!