Danie, jakim jest strudel wywodzi się z kuchni Austriackiej, a dokładniej z Austro-Węgier. Jego przygotowywanie jest bardzo popularne także w Rumunii i można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. W Polsce również jest chętnie wykonywany, a wiele osób bawi się dodatkami, które można w nim umieścić.
Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami
Naszą propozycją jest strudel ziemniaczano-pieczarkowy. Takie nadzienie zamykane jest w cieście francuskim, a później wypiekane. Oprócz tych dwóch składników można w nim również znaleźć żółty ser i paprykę. Taka kolorowa mieszanka tylko zachęca do jego zrobienia. Po wypieczeniu chętnie podaję go z ciepłą zupą.
Przepis na strudel ziemniaczany
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 500 g ziemniaków,
- 300 g pieczarek,
- 3 kolorowe papryki,
- 10 plastrów sera żółtego,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz je, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w osolonej wodzie i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź je i przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć.
- Pieczarki przemyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Papryki także umyj, usuń gniazda nasienne i posiekaj na drobno.
- Na patelni rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie pokrojone warzywa. Smaż je przez kilka minut do uzyskania rumianego koloru.
- Ciasto francuskie rozłóż i delikatnie rozwałkuj. Całość wysmaruj grubą warstwą ziemniaków, następnie ułóż plastry sera żółtego i wysmażone warzywa.
- Ciasto dokładnie i ciasno zawiń w roladę. Wierzch możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl