Przeczytaj i zrób, bo czegoś takiego nie możesz ominąć. Od razu przygotuj drugą porcję

Zrobienie go niezależnie od okazji zawsze daje tylko jeden efekt - każdy go chwali i zachwyca się smakiem. Może być świetną przekąską, a także dodatkiem do klasycznych zup. Co takiego sprawia, że ludzie go kochają? Połączenie kruchego ciasta z pysznym i wilgotnym środkiem.

Danie, jakim jest strudel wywodzi się z kuchni Austriackiej, a dokładniej z Austro-Węgier. Jego przygotowywanie jest bardzo popularne także w Rumunii i można przyrządzić go na wiele różnych sposobów. W Polsce również jest chętnie wykonywany, a wiele osób bawi się dodatkami, które można w nim umieścić.

Zobacz wideo Strudel z jabłkami i orzechami

Naszą propozycją jest strudel ziemniaczano-pieczarkowy. Takie nadzienie zamykane jest w cieście francuskim, a później wypiekane. Oprócz tych dwóch składników można w nim również znaleźć żółty ser i paprykę. Taka kolorowa mieszanka tylko zachęca do jego zrobienia. Po wypieczeniu chętnie podaję go z ciepłą zupą

Przepis na strudel ziemniaczany

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 10  plastrów sera żółtego,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz je, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w osolonej wodzie i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź je i przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć.
  2. Pieczarki przemyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Papryki także umyj, usuń gniazda nasienne i posiekaj  na drobno.
  3. Na patelni rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie pokrojone warzywa. Smaż je przez kilka minut do uzyskania rumianego koloru.
  4. Ciasto francuskie rozłóż i delikatnie rozwałkuj. Całość wysmaruj grubą warstwą ziemniaków, następnie ułóż plastry sera żółtego i wysmażone warzywa.
  5. Ciasto dokładnie i ciasno zawiń w roladę. Wierzch możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA