-
Haps
-
Jak przygotować
- Dodaj ten posiekany składnik do mięsa mielonego. Dzięki niemu kotlety zyskają nowy aromat i smak
Dodaj ten posiekany składnik do mięsa mielonego. Dzięki niemu kotlety zyskają nowy aromat i smak
Klasyczne kotlety mielone mają jeden niepowtarzalny przepis, którego wszyscy się trzymają. Mało kto postanawia coś do niego dodać, jednak my się odważyliśmy. To co dodajemy do ich podstawowej wersji jest smaczne i wyróżniające się smakiem. Tego składnika używa się do wielu potraw, jednak mało kto łączy go właśnie w taki sposób.
Tradycyjne kotlety mielone mają wielu fanów. W niektórych domach obiad z nimi w roli głównej jest podawany co kilka dni. Gdy jednak do mięsnej masy dodasz ten jeden składnik, rodzina będzie się codziennie o nie upominać. Co takiego skrywają te kotlety? Ich zaskakującym składnikiem jest kiszona kapusta. Zazwyczaj dodaje się ją jako główny składnik kapuśniaku. Okazuje się, że jako dodatek do mielonych sprawdza się równie dobrze. By jej smak nie był jednak zbyt intensywny, opłucz ją pod zimną wodą. Odsączona i posiekana jest świetnym uzupełnieniem i dodaje całości nowego smaku. Takie kotlety możesz podawać z ziemniakami i sałatką z kapusty.
Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego,
- 250 g kiszonej kapusty,
- cebula,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a gdy będzie ciepły, wrzuć na niego warzywo. Podsmażaj je do zarumienienia.
- Kapustę odsącz z zalewy, przepłucz pod zimną wodą i dokładnie wyciśnij. Gdy pozbędziesz się nadmiaru wody, posiekaj ją.
- Mięso umieść w większej misce i dodaj do niego wysmażoną cebulę, kapustę i jajko. Obsyp składniki solą i pieprzem, dodaj również łyżkę bułki tartej. Wyrób za pomocą dłoni do momentu połączenia.
- Z tak powstałej mięsnej masy uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Wysmaż je na brązowo na tej samej patelni, na której smażona była cebula. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl