Tak Ania Starmach robi ciasto na naleśniki. Dodaj łyżkę tego produktu, a wyjdą sprężyste i cieniutkie

Twoje naleśniki przypominają grube nieestetyczne placki? Zamiast więc popełniać nagminne błędy po raz kolejny, sięgnij po sprawdzony przepis Ani Starmach. Podstawa to dobre proporcje, a także dodatek kremowego produktu. Dzięki temu wyjdą lepsze niż z francuskiej restauracji.

Jednym z prostszych przepisów kulinarnych są klasyczne naleśniki. Możemy je podać na wiele sposobów, jednak wszystko zależy od idealnego ciasta i nierzadko dobrej patelni. Anna Starmach ma na to sprawdzony patent i jeden tajemniczy składnik, który zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Idealnie cienkie i sprężyste naleśniki od Ani Starmach 

Naleśniki to danie absolutnie proste i tym samym obłędnie smaczne. Warto jednak wiedzieć, że kluczem do sukcesu są tutaj złote proporcje, poprawne smażenie i dobre jakościowo składniki. Zamiast zatem popełniać podstawowe błędy i smażyć placki bardziej przypominające omlety, postaw na recepturę Ani Starmach, która  doskonale zna się na rzeczy. 

Ciasto na naleśniki Ani Starmach zawsze się udaje i z pewności nie sprawi kłopotu, nawet największym nowicjuszom. Cały sekret tkwi bowiem w idealnej gramaturze produktów oraz dodaniu łyżki roztopionego masła. Tłuszcz nie tylko nada obłędnego smaku, ale i wpłynie na idealną konsystencję. Tak przygotowane naleśniki mogą śmiało konkurować z najlepszymi specjałami, rodem z Paryża! Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dodaj łyżkę masła do ciasta na naleśniki - Ania Starmach zdradza przepis idealny

Składniki: 

  • 200 ml mleka,
  • 200 g mąki,
  • 150 ml wody - najlepiej gazowanej,
  • łyżka cukru,
  • jajko,
  • łyżka roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od wbicia jajka do dużej miski. Dodaj także odrobinę mleka, dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, kapkę wody. Wszystkie składniki starannie wymieszaj mikserem.
  2. Teraz stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę. Na koniec wlej cienką strużką roztopione masło. Wszystko nadal miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  3. Tak przygotowane ciasto odstaw na 30 minut leżakowania - nie trzeba go wkładać do lodówki. 
  4. Po tym czasie rozgrzej patelnię - najlepiej specjalną do naleśników.
  5. Na gorącą taflę wlej niewielką porcję ciasta i kulistymi ruchami równomiernie rozprowadź po tafli. Po chwili obróć placka na drugą stronę. 
  6. Czynność powtórz do momentu wykorzystania całego ciasta. 
  7. Naleśniki serwuj z ulubionymi składnikami - Ania Starmach poleca bitą śmietanę, truskawki i domowej roboty dżemy oraz powidła. Smacznego. 
  8. Autorski przepis znajdziesz na stronie aniastarmach.pl
Więcej o:
Copyright © Agora SA