Jednym z prostszych przepisów kulinarnych są klasyczne naleśniki. Możemy je podać na wiele sposobów, jednak wszystko zależy od idealnego ciasta i nierzadko dobrej patelni. Anna Starmach ma na to sprawdzony patent i jeden tajemniczy składnik, który zdradzamy poniżej.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Idealnie cienkie i sprężyste naleśniki od Ani Starmach
Naleśniki to danie absolutnie proste i tym samym obłędnie smaczne. Warto jednak wiedzieć, że kluczem do sukcesu są tutaj złote proporcje, poprawne smażenie i dobre jakościowo składniki. Zamiast zatem popełniać podstawowe błędy i smażyć placki bardziej przypominające omlety, postaw na recepturę Ani Starmach, która doskonale zna się na rzeczy.
Ciasto na naleśniki Ani Starmach zawsze się udaje i z pewności nie sprawi kłopotu, nawet największym nowicjuszom. Cały sekret tkwi bowiem w idealnej gramaturze produktów oraz dodaniu łyżki roztopionego masła. Tłuszcz nie tylko nada obłędnego smaku, ale i wpłynie na idealną konsystencję. Tak przygotowane naleśniki mogą śmiało konkurować z najlepszymi specjałami, rodem z Paryża! Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dodaj łyżkę masła do ciasta na naleśniki - Ania Starmach zdradza przepis idealny
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 200 g mąki,
- 150 ml wody - najlepiej gazowanej,
- łyżka cukru,
- jajko,
- łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wbicia jajka do dużej miski. Dodaj także odrobinę mleka, dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, kapkę wody. Wszystkie składniki starannie wymieszaj mikserem.
- Teraz stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę. Na koniec wlej cienką strużką roztopione masło. Wszystko nadal miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 30 minut leżakowania - nie trzeba go wkładać do lodówki.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię - najlepiej specjalną do naleśników.
- Na gorącą taflę wlej niewielką porcję ciasta i kulistymi ruchami równomiernie rozprowadź po tafli. Po chwili obróć placka na drugą stronę.
- Czynność powtórz do momentu wykorzystania całego ciasta.
- Naleśniki serwuj z ulubionymi składnikami - Ania Starmach poleca bitą śmietanę, truskawki i domowej roboty dżemy oraz powidła. Smacznego.
- Autorski przepis znajdziesz na stronie aniastarmach.pl