Ewa Wachowicz to ikona polskich kulinariów. Prowadząca program "Ewa gotuje" dzieli się z widzami przepisami na smaczne i proste dania. Specjalizuje się nie tylko w potrawach obiadowych, ale i w deserach. Jej receptura na pieczone jabłka w cieście to istny majstersztyk, który wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie sprawdźcie, jak go wykonać!
Pieczone jabłka to jeden z najprostszych - a przy tym i najsmaczniejszych - deserów, jakie może przyrządzić każdy amator sztuki kulinarnej. Sam proces przygotowania powinien zająć nie dłużej niż kilka minut. Resztę pracy wykona za nas piekarnik. To świetna propozycja przekąski na szybko, którą można zabrać do pracy czy na uczelnię lub po prostu cieszyć się przy filiżance dobrej kawy. To także doskonały poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Deser ten przygotujesz zarówno wiosną, jak i zimą, bowiem słodkie i soczyste jabłka są dostępne w sklepach i marketach przez okrągły rok. Przyrządzone w piekarniku jabłka z miodem i cynamonem to prawdziwy rarytas, któremu nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz podzieliła się nim kiedyś w swoim programie oraz na stronie. Szkoda go nie wypróbować.
Składniki:
Zacznij od wbicia jajek do miski. Dodaj miód, cynamon, trzy łyżki mąki, a następnie wszystko zmiksuj. Wlej mleko, wsyp resztę mąki i dopraw całość szczyptą soli. Ponownie zmiksuj. W dalszym etapie umyj dokładnie jabłka i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w dość grube plastry, a potem obtocz je w mące i zanurz w cieście.
Prawie gotowe smakołyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut, do momentu aż zmiękną i nabiorą złocistej barwy. Pyszny deser odstaw do ostygnięcia lub zajadaj się nim na ciepło. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl