Najłatwiejsze racuchy z jabłkami. Nie potrzebujesz drożdży, żeby były puszyste jak chmurka

Racuszki z jabłkami to najlepsza rzecz, jaką można zjeść w zimny i trudny dzień. Dziś mamy przepis na racuchy z jabłkami, które są szybkie, smaczne i bardzo puszyste. Nie potrzebujesz drożdży, a i tak będą perfekcyjne.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl 

Racuszki z tego przepisu wychodzą puszyste, delikatne i możesz się cieszyć ich smakiem w kilkanaście minut. Przepis jest banalny, ale banalny smak na pewno nie będzie ich określał. Takie racuszki rozweselą cię nawet w najbardziej pochmurny dzień. Nie czekaj więc, tylko już rozgrzewaj patelnię. 

Zobacz wideo

Szybkie racuchy - przepis

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jabłko
  • 2 szklanka mleka, najlepiej tłustego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i zasyp cukrem waniliowym. Następnie wymieszaj i odstaw. 
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i także odstaw. Jajka rozbij, z białek ubij sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z mlekiem.  Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładkie ciasto. 
  3. Dodaj starte jabłka oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszaj, ale uważaj, by nie uszkodzić struktury piany. 
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Następnie głęboką łyżką nakładaj porcję ciasta na racuszki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą złote z obu stron. 

Takie racuszki podawaj od razu na ciepło posypane cukrem pudrem, lub na chłodno z ulubioną konfiturą. Opcji jest wiele, a  każda z nich jest pyszna. Taki podwieczorek z pewnością wprawi cię w dobry humor.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.