-
Haps
-
Jak przygotować
- Tej zupie musisz "dać popalić". Rozgrzewa lepiej niż rosół, a jest łatwa do zrobienia
Tej zupie musisz "dać popalić". Rozgrzewa lepiej niż rosół, a jest łatwa do zrobienia
Zupa curry to coś, co każdy powinien wprowadzić do meny, jeśli lubi dobrze zjeść i porządnie się rozgrzać po dniu ciężkiej pracy. Przepis jest banalny, ale musisz zapamiętać jedną rzecz - jeśli nie dasz jej "popalić", to nie będzie dość smaczna.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa curry to z całą pewnością dobra konkurencja dla najlepszego rosołu. Rozgrzewa dużo lepiej, niż rosół, ale nie smakiem nie tylko mu dorównuje, ale niektórzy mogą stwierdzić, że nawet go przegania. Przepis na zupę curry jest banalny, ale ważna jest cebula. Ją warto dość mocno podpalić.
Zupa curry - rozgrzeje jak najlepsze bambosze
Składniki:
- ok. 1,5 rosołu. Polecam rosół na indyku lub na kaczce
- 5 białych cebul
- 2 niewielkie główki czosnku
- korzeń imbiru (ok. 6-7 cm)
- 3 marchewki
- kilka kulek ziela angielskiego i 4-5 listków laurowych
- 1 opakowanie przyprawy curry lub 1 łyżka pasty curry
- natka pietruszki
- do podania może być makaron, grzanki, pulpeciki
Sposób wykonania:
- Cebule obierz z łupin i przekrój na pół. Następnie włóż na dno suchego garnka i mocno je przypal. Kiedy zbrązowieją, dodaj łyżkę oleju i przewróć je na drugą stronę. Następnie dodaj główki czosnku przekrojone w poprzek na pół. Całość smaż na mocnym ogniu, aż cebula będzie brązowa, a czosnek wyraźnie zmięknie.
- Kiedy czosnek i cebula są już pięknie przypalone, dodaj drobno posiekany imbir i podsmażaj wszystko jeszcze 3 minuty.
- Za pomocą drewnianej łopatki zeskrob przypalenia z dna garnka i zalej całość rosołem. Dodaj obraną i pokrojona marchewkę. Dołóż ziele angielskie oraz liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż marchewka będzie miękka.
- Do zupy dodaj curry i gotuj jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.