Spodziewasz się gości i nie masz ich czym poczęstować? Przepis na wyborne ślimaczki może Cię uratować

Szybkie poczęstunki dla gości są często zbawieniem. Co można zrobić, gdy nagle zapowiedzą się goście? Mamy kilka bardzo łatwych przepisów na wyborne przekąski, które zawsze wychodzą, a ich przygotowania zajmuje tylko kilka chwil.

Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami - przepis na szybką przystawkę

Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami podbiją serca nawet największych sceptyków. Szukasz pomysłu na przekąskę dla niespodziewanych gości lub po prostu chcesz przygotować coś pysznego dla siebie? Mamy coś specjalnego - pyszne ślimaczki z pieczarkami i serem ciągnącym się bez końca.

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem:

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula sporej wielkości
  • 150 g startego sera
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.
  2. Później zeszklij ją na oleju.
  3. Pieczarki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli.
  4. Smaż do odparowania wody.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  7. Ser żółty dołóż do masy. Wymieszaj.
  8. Przygotuj ciasto francuskie. Rozłóż ciasto i podziel na paski. Posmaruj je ketchupem. Napełnij farszem. Zawiń w ślimaczki.
  9. Posmaruj jajkiem ciasto.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz do czasu, aż ciasto zyska złoty kolor.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i kminkiem - idealne do barszczyku

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami z dodatkiem kminku to nie tylko wariant dobry pod względem smakowym. Kminek bowiem pomaga też w trawieniu. Dzięki czemu przystawka będzie jeszcze korzystniejsza. Paszteciki można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się dla nagłych gości, a także podczas świąt Bożego Narodzenia czy sylwestrowej domówki. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 375 g świeżego ciasta francuskiego
  • jajo - do posmarowania
  • kminek
  • sól, pieprz

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1-2 cebule
  • 350 g pieczarek
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • olej

Wykonanie:

  1. Kapustę ugotuj w wodzie.
  2. Zmniejsz ogień. Gotuj na małym palniku przez około 35 minut. Później odcedź ją na sitku.
  3. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  4. Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce. Podsmaż je na patelni.
  5. Dołóż obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę.
  6. Podsmaż przez kilka minut. Dołóż przyprawy.
  7. Dołóż kapustę. Wymieszaj. Smaż przez kilka minut. Tak otrzymaną masę, umieść w malakserze. Rozdrobnij.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  9. Wyciągnij ciasto francuskie.
  10. Przekrój je na dwie części.
  11. Na jednej części ułóż nadzienie. Nałóż drugą część na nadzienie. Sklej całość. Pokrój na ukośne kawałki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp kminkiem.
  12. Tak przygotowane paszteciki piecz przez 20 minut.

Paszteciki można podawać solo, z domowej roboty barszczem czerwonym lub grzybowym. Dobrze smakują na ciepło, na przykład podgrzane na patelni bądź w piekarniku.

Zobacz też: Przedstawiamy ciasto o luksusowym wyglądzie, w którego smaku zakochasz się od pierwszego kęsa

Więcej o: