Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Do jajecznicy możemy dodać mnóstwo składników, żeby podkręcić jej smak i przy okazji wyczyścić lodówkę. Najczęściej stawiany na cebulę, boczek, wędlinę, w sezonie na grzyby oraz na przykład szpinak lub pomidory. Dziś jednak troszkę zaszalejemy i do jajecznicy dodamy coś, czego z pewnością się nie spodziewasz. Lubisz rano porządnie się najeść czymś pysznym i aromatycznym? Do jajecznicy dodaj wędzoną rybę - będziesz w siódmym niebie.
Jajecznica z wędzoną rybą
Składniki:
- 5 średnich jajek
- pół niewielkiej makreli lub innej wędzonej ryby (nie więcej niż 150 g)
- 1 mała cebula
- masło do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Mięso z wędzonej ryby obierz z ości i skóry i rozdrobnij. Cebulę pokrój w kostkę i sprawdź, czy jajka są na pewno świeże.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj mięso z ryby. Podsmażaj przez 2-3 minuty na umiarkowanym ogniu.
- Wbij jajka i najpierw mieszaj białka, by szybciej się ścięły, dopiero następnie mieszaj całość i zdejmij patelnię z ognia, by jajecznica była kremowa, a żółtka półpłynne.
- Jajecznicę dopraw tuż przed podaniem. Do dekoracji możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Taka jajecznica doda ci energii na cały poranek, a może nawet i przedpołudnie. Podaj z kromką świeżego pieczywa lub z grzankami i zacznij dzień z wysokiego C.