Na pewno nie jedliście takiej jajecznicy. Jest sycąca i aromatyczna dzięki nietypowemu dodatkowi

Jajecznica to klasyka śniadań i trudno się temu dziwić. Jest łatwa do zrobienia, bardzo szybka i syci na długo. Jednak jeśli znudziła ci się zwykła jajecznica na maśle lub na wędlinie, mamy dla ciebie przyjemna i bardzo smaczną odmianę. Mało kto wpadnie na to, że ten składnik można dodać do jajecznicy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Do jajecznicy możemy dodać mnóstwo składników, żeby podkręcić jej smak i przy okazji wyczyścić lodówkę. Najczęściej stawiany na cebulę, boczek, wędlinę, w sezonie na grzyby oraz na przykład szpinak lub pomidory. Dziś jednak troszkę zaszalejemy i do jajecznicy dodamy coś, czego z pewnością się nie spodziewasz. Lubisz rano porządnie się najeść czymś pysznym i aromatycznym? Do jajecznicy dodaj wędzoną rybę - będziesz w siódmym niebie. 

Zobacz wideo

Jajecznica z wędzoną rybą

Składniki:

  • 5 średnich jajek
  • pół niewielkiej makreli lub innej wędzonej ryby (nie więcej niż 150 g)
  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Mięso z wędzonej ryby obierz z ości i skóry i rozdrobnij. Cebulę pokrój w kostkę i sprawdź, czy jajka są na pewno świeże. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj mięso z ryby. Podsmażaj przez 2-3 minuty na umiarkowanym ogniu. 
  3. Wbij jajka i najpierw mieszaj białka, by szybciej się ścięły, dopiero następnie mieszaj całość i zdejmij patelnię z ognia, by jajecznica była kremowa, a żółtka półpłynne. 
  4. Jajecznicę dopraw tuż przed podaniem. Do dekoracji możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Taka jajecznica doda ci energii na cały poranek, a może nawet i przedpołudnie. Podaj z kromką świeżego pieczywa lub z grzankami i zacznij dzień z wysokiego C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA