Na święta od lat robię schab z pończochy. To ulubiona wędlina mojej rodziny, ale zaczynam dużo wcześniej

Na spotkania przy świątecznym stole od lat przygotowuję najróżniejsze przekąski i przystawki. Oprócz dania głównego przygotowuję sałatki, śledzie, roladki i oczywiście schab z pończochy. Rodzina go uwielbia, ale muszę odpowiednio wymierzyć czas, żeby zdążyć na Boże Narodzenie.

Więcej przepisów na świąteczne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przygotowywanie świąt to nie lada wyczyn i naprawdę dużo pracy. W Wigilię jemy tradycyjne potrawy, natomiast w Boże Narodzenie przygotowuję już inne rzeczy, więc nie ma mowy o nudzie. Od lat, oprócz sałatek i roladek, na stole stawiam swojskie wyroby od zaprzyjaźnionego masarza oraz swój schab z pończochy. Wychodzi pyszny, aromatyczny i smakuje dosłownie każdemu. Przepis jest banalny i w zasadzie niewiele muszę z nim robić. Jednak ta wędlina potrzebuje czasu - niedługo się za nią zabieram. 

Zobacz wideo

Schab z pończochy - najlepsza wędlina na święta

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości (ok. 1,5 kg)
  • cukier
  • sól
  • słodka, ostra papryka, czosnek suszony, oregano lub majeranek
  • pończocha lub podkolanówka

Dojrzewający schab z pończochy - sposób wykonania:

  1. Schab dokładnie oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i zasyp cukrem. Potrzebujesz ok. 1,5 szklanki. Następnie dokładnie wmasuj cukier w mięso i odłóż do lodówki na 48 godzin. Po kilku godzinach mięso zacznie puszczać wodę - na bieżąco ją wylewaj i obracaj mięso.
  2. Po upływie 48 godzin wyjmij mięso z miski, umyj i osusz. Miskę także umyj i osusz. Następnie włóż do niej schab - zmniejszy się i stanie się ciemniejszy, dokładnie tak powinno być. Następnie zasyp mięso solą (także ok. 1,5 szklanki).
  3. Schab zasypany solą także pozostaw na 48 godzin w lodówce i na bieżąco odlewaj płyn i odwracaj mięso na drugą stronę. Po upływie dwóch dni opłucz mięso z soli i osusz. Wyczyść także miskę z soli. 
  4. Przygotuj ulubioną mieszankę przypraw. Ja zazwyczaj stawiam na paprykę, czosnek i majeranek lub oregano. Następnie natrzyj schab przyprawami i znów włóż do lodówki, tym razem na 36 godzin. 
  5. Kiedy mięso się zamarynuje, włóż je do ciasnej pończochy i powieś w suchym miejscu, na przykład na karniszu lub na uchwycie kuchennej szafki. Ważne, żeby mięso swobodnie wisiało - nie opierało się o nic.
  6. Mięso powinno się suszyć przez ok. tydzień. Jednak musisz sprawdzać, czy jego zapach nie staje się nieprzyjemny. Powinno pachnieć przyprawami, jednak jeśli uznasz, że mięso się psuje - nie ryzykuj. 
  7. Gdy schab będzie już gotowy, możesz podawać. Pamiętaj tylko, że najlepiej smakuje bardzo, bardzo cienko pokrojony - warto mieć ostry, długi nóż lub porządną krajalnicę. 

W ten sposób możesz także przygotować polędwiczkę, wówczas czas leżenia w cukrze i soli możesz skrócić do 26 godzin.

Więcej o:
Copyright © Agora SA