Sałatce jarzynowej nie sposób odmówić smaku. Po wielu latach serwowania jej z okazji świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych mogła się już jednak co niektórym przejeść. Zamiast niej warto więc raz na jakiś czas pokusić się o przygotowanie smakowitej sałatki z pora. Łączy w sobie to, co najlepsze: jajka, ser, szynkę, ogórki i kukurydzę. To prawdziwy hit na Wigilię!
Święta bez sałatki to nie święta. Warzywny dodatek w pysznej majonezowej oprawie musi się znaleźć na wigilijnym stole, tak by polskiej tradycji stało się zadość. Nasza wersja pysznej sałatki jest banalnie prosta i ekspresowa w wykonaniu. Bez problemu przygotujesz ją w kilka minut tuż przed rodzinną wieczerzą.
Składniki na sałatkę:
Składniki na sos:
Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie umyj pora oraz marchewkę. Odkrój z pora korzeń oraz zieloną część, a następnie przekrój go na pół i pokrój na niewielkie talarki. Pokrojonego pora umieść na sitku. Najpierw opłucz go chłodną wodą, a w dalszej kolejności zalej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia.
Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Dla ułatwienia możesz też przepuścić je przez krajalnicę. Ogórki pokrój w plastry i dodaj do poszatkowanych jajek. Dodaj kawałki pora oraz pokrojoną drobno szynkę konserwową, odsączoną kukurydzę z puszki oraz obraną i poszatkowaną marchewkę. Nie zapomnij o starciu sera na tarce o dużych oczkach.
Dla wzbogacenia smaku sałatki koniecznie dodaj do niej sos majonezowy. W miseczce połącz majonez, jogurt oraz musztardę pikantną. Jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, śmiało użyj klasycznej wersji. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a na koniec zalej sałatkę. Pojemnik z pysznym dodatkiem do potraw umieść w lodówce na godzinę, aby wszystkie składniki naszły wyjątkowym aromatem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl