Żadna jarzynowa czy śledziowa. Tę sałatkę z pora i szynki przygotujesz w 10 minut. W sam raz na święta

Świeża sałatka z pora, szynki i jajek to świetna alternatywa dla klasycznej jarzynowej. Jest równie smaczna, a jej wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie etapy przygotowań powinny zająć nie dłużej niż 10 minut. Tym, co odróżnia ją od tradycyjnej sałatki, jest aromatyczny i lekko pikantny sos. Koniecznie sprawdź, jak zrobić pyszny dodatek do wigilijnych potraw.

Sałatce jarzynowej nie sposób odmówić smaku. Po wielu latach serwowania jej z okazji świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych mogła się już jednak co niektórym przejeść. Zamiast niej warto więc raz na jakiś czas pokusić się o przygotowanie smakowitej sałatki z pora. Łączy w sobie to, co najlepsze: jajka, ser, szynkę, ogórki i kukurydzę. To prawdziwy hit na Wigilię!

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Doskonała alternatywa dla jarzynowej. Sałatkę z pora, szynki i jajek zrobisz w zaledwie 10 minut

Święta bez sałatki to nie święta. Warzywny dodatek w pysznej majonezowej oprawie musi się znaleźć na wigilijnym stole, tak by polskiej tradycji stało się zadość. Nasza wersja pysznej sałatki jest banalnie prosta i ekspresowa w wykonaniu. Bez problemu przygotujesz ją w kilka minut tuż przed rodzinną wieczerzą. 

Składniki na sałatkę:

  • 7 jajek,
  • 7 ogórków konserwowych lub kiszonych,
  • 1 por,
  • 1 marchewka,
  • 250 g szynki konserwowej,
  • 200 g sera żółtego, np. gouda,
  • 200 g kukurydzy konserwowej.

Składniki na sos:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki musztardy pikantnej (lub klasycznej),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu.

Sałatka z pora na święta. Sposób przygotowania

Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie umyj pora oraz marchewkę. Odkrój z pora korzeń oraz zieloną część, a następnie przekrój go na pół i pokrój na niewielkie talarki. Pokrojonego pora umieść na sitku. Najpierw opłucz go chłodną wodą, a w dalszej kolejności zalej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia.

Ugotowane jajka obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Dla ułatwienia możesz też przepuścić je przez krajalnicę. Ogórki pokrój w plastry i dodaj do poszatkowanych jajek. Dodaj kawałki pora oraz pokrojoną drobno szynkę konserwową, odsączoną kukurydzę z puszki oraz obraną i poszatkowaną marchewkę. Nie zapomnij o starciu sera na tarce o dużych oczkach.

Dla wzbogacenia smaku sałatki koniecznie dodaj do niej sos majonezowy. W miseczce połącz majonez, jogurt oraz musztardę pikantną. Jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, śmiało użyj klasycznej wersji. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a na koniec zalej sałatkę. Pojemnik z pysznym dodatkiem do potraw umieść w lodówce na godzinę, aby wszystkie składniki naszły wyjątkowym aromatem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: