Śledzie w śmietanie to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepadają za nim zarówno starsi, jak i młodsi smakosze. Wiele osób z niecierpliwością wyczekuje już wigilijnej wieczerzy, kiedy to na polskich stołach pojawią się smaczne ryby otulone charakterystyczną śmietanową marynatą. Gwarantujemy, że potrawa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli urozmaicisz ją podhalańską bryndzą.
Bryndza, nazywana również "białym złotem" lub twarogiem owczym to kremowy ser produkowany na Podhalu. Odznacza się wyjątkowym, słono-pikantnym smakiem. Wytwarza się go z sera owczego, a jego krucha konsystencja świetnie pasuje do zapiekanek, farszu na naleśniki czy do marynaty śledziowej. Oprócz charakterystycznego smaku wyróżnia się także licznymi korzyściami zdrowotnymi. Niewielka porcja bryndzy mieści w sobie miliony kultur bakterii, które pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit oraz proces trawienia. Przewyższa pod tym względem zarówno jogurty naturalne, jak i kefiry i maślanki.
Składniki:
Przygotowania zacznij od umieszczenia płatów śledziowych w misce i zalania ich wodą. Pozostaw je w ten sposób na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. W tym czasie ryby stracą nieco na intensywnym, słonym posmaku. Namoczone płaty pokrój w niewielkie romby. W dalszej kolejności przelej śmietanę do miseczki. Dopraw ją odrobiną cukru, a następnie dodaj do niej smakowitą bryndzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Możesz w tym celu wykorzystać całą główkę, jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem czosnku, śmiało dodaj tylko jego część. Bez przeszkód możesz też wymienić go na posiekaną cebulkę.
Całość dopraw jeszcze białym pieprzem i wymieszaj. Przykryj sos, np. talerzykiem, a potem schowaj go do lodówki. Po ok. 30 minutach polej nim śledzie, a wierzch posyp posiekanym koperkiem. Śledzie w śmietanie z dodatkiem aromatycznego sera są gotowe do podania. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl