Do tych gołąbków nie musisz parzyć kapusty. Smakują obłędnie, a zyskujesz połowę czasu

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną popularnością, zarówno w Polsce, jak i za jej granicami. Kapuściana potrawa z farszem jest wyjątkowo smaczna i pożywna, jednak jej przygotowania są dość czasochłonne. Jak przyspieszyć robienie gołąbków? Wystarczy, że zapoznasz się z poniższą recepturą.

Gołąbki w klasycznej wersji to roladki z liści białej kapusty owinięte wokół farszu z mielonego mięsa wieprzowego, kaszy lub ryżu, przypraw oraz innych dodatków. Przygotowanie ich zajmuje zwykle sporo czasu, głównie ze względu na etap parzenia kapusty oraz przyrządzania nadzienia. Czas wykonania można jednak znacznie skrócić. Wystarczy, że białą kapustę zamienimy na kapustę pekińską, a mięsno-ryżowy farsz - na tłuczone, gotowane ziemniaki. Efekt końcowy powala na kolana!

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Ekspresowe gołąbki bez parzenia kapusty. Mała zmiana pozwoli zaoszczędzić cenny czas

Gołąbki w wersji wegetariańskiej to świetna propozycja szybkiego i smacznego obiadu na co dzień, jak i z okazji świąt. Goście, którzy ich skosztują podczas wigilijnej wieczerzy, będą szczerze zachwyceni ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Lepiej zostawić sobie ten przepis na później, zwłaszcza jeśli uwielbiamy gołąbki jeść, ale przygotowywać - już nieco mniej.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 4 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny lub oliwa do smażenia.

Gołąbki z kapusty pekińskiej z ziemniaczanym farszem. Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Pokrojone warzywa włóż do garnka z osoloną wodą i ugotuj je. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie podsmaż je na odrobinie tłuszczu. Ugotowane na miękko ziemniaki utłucz i połącz z warzywami na patelni. Wymieszaj i dopraw wszystko solą, pieprzem, papryką, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Zawartość patelni odstaw na bok do ostudzenia.

Dokładnie opłucz kapustę pekińską. Odetnij z niej twardą część i pozostaw jedynie liście. Na każdy z nich wyłóż po kopiastej łyżce przestudzonego farszu i zawiń w roladki, podobnie jak tradycyjne gołąbki. Na koniec przygotuj dwie miseczki. W jednej rozbij jajko i wymieszaj je z mąką pszenną, w drugiej z kolei umieść bułkę tartą. Panieruj wege gołąbki najpierw w masie mączno-jajecznej, a następnie w bułce. Gotowe zawijasy wyłóż na rozgrzanej patelni i podsmażaj obustronnie, aż nabiorą złocistej barwy. Gorące rarytasy wykładaj prosto na talerz. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA