Bez dwóch zdań każdy kocha sałatki i ma swoją ulubioną. Większość z nas na pewno wybrałaby jakiś najbardziej znany nam klasyk na przykład sałatkę gyros lub jarzynową. Dziś chcę pokazać receptę, która całkowicie może zmienić to zdanie. Za sprawą jednego składnika dodaje się jej smaku i aromatu. Ten składnik można kupić w prawie każdym sklepie, lub znaleźć w spiżarni.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Sałatka z pieczarkami może nie być dla wielu wielkim zaskoczeniem. Jednak jeśli wchodzą w grę marynowane warzywa to sprawa całkowicie się zmienia. To właśnie one są tym nietuzinkowym składnikiem, który swoim sposobem przyrządzenia może zmienić smak całej sałatki. Dla przełamania smaków polecamy również dodać jabłko, bo ono doda odpowiedniej słodyczy.
Przepis na sałatkę z marynowanych pieczarek
Składniki
- 300 g marynowanych pieczarek,
- 4 jajka,
- jabłko,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 5 ogórków konserwowych,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka musztardy,
- łyżka natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Jajku umieść w rondelku, zalej wodą i trzymaj na ogniu przez około 10 minut. Gotuj je na twardo. Po tym czasie pozostaw je do ostygnięcia, zdejmij skorupkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Z zalewy odsącz kukurydzę, ogórki i pieczarki wyjmij ze słoików. Warzywa pokrój na małą drobną kostkę. Jabłko obierz i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do większej miski wsyp kukurydzę, dodaj do niej ogórki, pieczarki i jabłko. Delikatnie zamieszaj i dodaj majonez połączony z musztardą. Obsyp wszystko do smaku solą i pieprzem, wrzuć również posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zamieszaj, by sos oblepił składniki.
- Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu smaki będą miały czas na przegryzienie się. Podawaj ją ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl