Szwagier zrobił je na obiad, a po jednym kęsie prawie spadłam z krzesła. Tak miękkie, że nie trzeba noża

Przepis na tradycyjne kotlety zna każdy. Nie jest on żadną tajemnicą i już wiele razy jedliśmy je w takiej wersji. Jednak nawet i takim smacznym klasykom trzeba dodać trochę smaku. Ta receptura jest do tego najlepsza, a to za sprawą marynaty. Dzięki niej mięso jest miękkie i pełne aromatu.

Kotlety schabowe pojawiają się na naszych stołach bardzo często. Nic dziwnego, ponieważ ich smak jest najlepszy, a wykonanie nie jest wcale trudne. By wyszły odpowiednio dobre, warto zwrócić uwagę na mięso. Powinno być świeże, a później lekko rozbite. Oprócz mięsa dużą rolę pełni także panierka. To ona nadaje chrupkości i jest dopełnieniem dania. Jednak w naszym przepisie jest jeszcze coś, co warto dodać.

Zobacz wideo Przepis na pyszną kaszankę w nowym wydaniu

O marynowanych schabowych niewiele osób wie i mówi. Okazuje się jednak, że ta metoda jest naprawdę fantastyczna. Marynatę robi się z cebuli, czosnku, przypraw i przede wszystkim maślanki. Zatopione w niej mięso zyskuje na delikatności, a po wysmażeniu jest miękkie i soczyste.

Przepis na kotlety po staropolsku

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g bułki tartej,
  • łyżka smalcu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty do mięsa. Do większej miski wlej maślankę, dodaj posiekaną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj również do całości ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia.
  2. Schab podziel na równe części, każdy kawałek delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Tak przygotowane mięso włóż do marynaty, przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.
  3. Po tym czasie zajmij się panierowaniem. Na osobnych talerzach wysyp mąkę pszenną i bułkę tartą. W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli.
  4. Zamarynowane mięso wyjmij z miski i obtocz w mące pszennej. Następnie zamocz je jajku i na koniec w bułce tartej. Czynność powtórz z każdym kawałkiem schabu.
  5. Tak przygotowane mięso smaż na rozpuszczonym i gorącym smalcu. Powinny one przybrać z dwóch stron złoty kolor. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.