Zamiast kolejnej porcji pomidorowej zrób tę zupę. U mnie w domu króluje od lat, a to za sprawą tego składnika

Rosół w prawie każdym domu przerabiany jest na różne zupy i sosy. W moim nie jest inaczej, lecz robimy z niego nie tylko pomidorową i ogórkową, lecz także ten przysmak. By ta zupa nabrała smaku, warto do niej wrzucić jeszcze jeden składnik. Nie każdy decyduje się na niego.

Krupnik to zupa, która ma swoich wiernych fanów, ale także znajdą się i ci, którzy omijają ją szerokim łukiem. Nie można jednak zaprzeczyć, że wykonanie jej jest banalnie proste, a do tego szybkie. Gdy tylko ma się gotowy bulion, zrobienie krupniku nie okazuje się takie trudne. Dodatkowo dzięki składnikom takim jak kasza, ziemniaki i mięso, jest bardzo pożywną i sycącą potrawą. By jeszcze bardziej dodać mu smaku, podajemy przepis z zaskakującym dodatkiem. Są nim suszone grzyby, które można wyciągnąć z tegorocznych zbiorów.

Przepis na krupnik z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 5 szklanek bulionu,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 5 suszonych grzybów,
  • mała cebula,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • niewielki kawałek selera,
  • olej,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie grzybów. Umieść je w miseczce z ciepłą wodą. Mocz w płynie przez około 15 minut, następnie odcedź i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej bulion, wrzuć grzyby i doprowadź płyn do wrzenia. W tym czasie zajmij się warzywami. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze części. Z cebuli zdejmij łupinę i opal ją nad ogniem.
  3. Kurczaka oczyść z nieczystości, pozbądź się chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój go w kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego mięso. Podsmażaj je do momentu wysmażenia.
  4. Warzywa i kurczaka umieść w bulionie i gotuj przez następne 15 minut. Najlepiej do chwili, gdy ziemniaki staną się miękkie.
  5. Na koniec, do miski wlej chochlę wywaru i połącz ją ze słodką śmietanką. Spokojnym strumyczkiem wlej mieszankę do garnka, cały czas mieszając.
  6. Natkę pietruszki przemyj i drobno posiekaj. Na koniec wrzuć ją do zupy, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Tak przygotowaną zupę podawaj ze świeżym pieczywem lub czosnkowymi grzankami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.