-
Haps
-
Jak przygotować
- Na wigilię nie smaż karpia, tylko podaj go w tej wersji. Rodzina zacznie przecierać oczy ze zdziwienia
Na wigilię nie smaż karpia, tylko podaj go w tej wersji. Rodzina zacznie przecierać oczy ze zdziwienia
Karp jest rybą, która podczas świąt Bożego Narodzenia podawana jest na wiele różnych sposobów. My również znaleźliśmy metodę, która wyróżnia się na tle innych. Dzięki niej można poczuć nowy smak klasyka, a do tego goście będą zaskoczeni i zachwyceni.
W okresie świąt większość z nas zastanawia się, jak przygotować najbardziej charakterystyczną rybę, jaką jest karp. Zazwyczaj decydujemy się na klasyczną wersję, czyli wysmażenie go w panierce. Jednak w tym roku zachęcamy do zrobienia go nieco inaczej. W takiej formie może naprawdę zachwycić, a wiele osób zapyta o przepis. W moim domu nigdy nikt go tak nie przyrządzał.
Karp połączony z warzywami i przyprawami takimi jak goździki czy tymianek nie jest oczywistym wyborem. Bazując na takiej liście składników, można więc zrobić smaczny pasztet, który wyróżnia się na tle innych przysmaków. Okazuje się, że podany w taki sposób jest naprawdę interesujący i warty uwagi.
Przepis na pasztet z karpia
Składniki:
- 1 kg karpia,
- 3 średnie cebule,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- biała część pora,
- 60 g suszonych grzybów,
- 2 jajka,
- czerstwa bułka,
- łyżka bułki tartej,
- łyżka masła,
- łyżeczka goździków,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta tymianku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Karpia dokładnie oczyść i pozbądź się ości, następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż rybą, obsyp je solą i cebulą. Całość przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
- Grzyby umieść w miseczce, zalej wodą i pozostaw na kilka godzin do namoczenia.
- Po całej nocy w lodówce, na drugi dzień opłucz rybę pod bieżącą wodą. Dzięki temu można się pozbyć jej zapachu.
- Do większego garnka wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Pozostałą cebulę obierz i wbij w nią goździki.
- Do produktów znajdujących się w garnku wlej również namoczone grzyby wraz z wodą. Dodaj także liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalej wodą, by całość była zakryta, ustaw naczynie na średnim ogniu i gotuj przez następne 20 minut.
- Po tym czasie dodaj karpia i gotuj go przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wyłów z wywaru nie tylko rybę, a także wszystkie warzywa. Do większej miski umieść rozdrobnioną rybę, starte lub posiekane warzywa, a także surowe jajka i namoczoną w mleku bułkę.
- Do składników wrzuć również posiekane grzyby i łyżkę masła. Wszystko dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrób do całkowitego połączenia składników.
- Foremkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej przygotowaną masę, wierzch wyrównaj i delikatnie wyklep. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie pasztet jest gotowy do podania.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl