Bez mąki i drożdży, a smakuje jak z najlepszej piekarni. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku

Świeże, pachnące i miękkie pieczywo zazwyczaj kupujemy w sklepach lub piekarniach. Jednak nie da się ukryć, że najlepiej smakuje chleb domowej roboty. Dzięki temu mamy w stu procentach pewność, czym się zajadamy. Ten chleb jest takim przykładem, a zrobienie go jest szalenie proste. Nie ma w sobie podstawowych składników i nie trzeba go wyrabiać.

Chleb to produkt, który można znaleźć w każdym domu. Wykorzystuje się go do kanapek, tostów, a także jako dodatek do obiadów i sałatek. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez niego, dlatego zaopatrują się w duże ilości. By jednak całkowicie móc poczuć jego smak, warto zrobić go czasem własnoręcznie. Dzięki temu wie się, co się spożywa i co się w nim znajduje. Czasem jednak nie chce nam się zagniatać i wyrabiać ciasta. Nie trzeba wtedy jednak całkowicie rezygnować z upieczenia chleba. Można zrobić pieczywo z zupełnie innych składników i dzięki temu pominą oba wspomniane etapy.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Chleb z naszej receptury jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Dlaczego? Nie posiada mąki, drożdży i nie trzeba go wyrabiać. Składa się z kaszy gryczanej, ziaren słonecznika i odrobiny przypraw. By wyszedł odpowiednio dobry, potrzebuje jednak czasu. Jego wykonanie wymaga cierpliwości, ale dla tego smaku warto.

Przepis na chleb bez mąki i drożdży

Składniki:

  • 400 g białej kaszy gryczanej,
  • 200 g ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę umieść na sitku i dokładnie przepłucz. Następnie umieść ją w miseczce i zalej wodą tak, by zakrywała jej całą powierzchnię. Tak przygotowaną odstaw pod przykryciem na około 24 godziny.
  2. Po tym czasie odsącz kaszę z nadmiaru wody i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Dodaj sól cukier i ziarna słonecznika, wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do blaszki, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj szpatułką i ponownie pozostaw masę pod przykryciem na całą noc.
  4. Po upływie tego czasu włóż chleb do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 1 godzinę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.