-
Haps
-
Jak przygotować
- Bez mąki i drożdży, a smakuje jak z najlepszej piekarni. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku
Bez mąki i drożdży, a smakuje jak z najlepszej piekarni. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku
Świeże, pachnące i miękkie pieczywo zazwyczaj kupujemy w sklepach lub piekarniach. Jednak nie da się ukryć, że najlepiej smakuje chleb domowej roboty. Dzięki temu mamy w stu procentach pewność, czym się zajadamy. Ten chleb jest takim przykładem, a zrobienie go jest szalenie proste. Nie ma w sobie podstawowych składników i nie trzeba go wyrabiać.
Chleb to produkt, który można znaleźć w każdym domu. Wykorzystuje się go do kanapek, tostów, a także jako dodatek do obiadów i sałatek. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez niego, dlatego zaopatrują się w duże ilości. By jednak całkowicie móc poczuć jego smak, warto zrobić go czasem własnoręcznie. Dzięki temu wie się, co się spożywa i co się w nim znajduje. Czasem jednak nie chce nam się zagniatać i wyrabiać ciasta. Nie trzeba wtedy jednak całkowicie rezygnować z upieczenia chleba. Można zrobić pieczywo z zupełnie innych składników i dzięki temu pominą oba wspomniane etapy.
Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Chleb z naszej receptury jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Dlaczego? Nie posiada mąki, drożdży i nie trzeba go wyrabiać. Składa się z kaszy gryczanej, ziaren słonecznika i odrobiny przypraw. By wyszedł odpowiednio dobry, potrzebuje jednak czasu. Jego wykonanie wymaga cierpliwości, ale dla tego smaku warto.
Przepis na chleb bez mąki i drożdży
Składniki:
- 400 g białej kaszy gryczanej,
- 200 g ziaren słonecznika,
- 2 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Kaszę umieść na sitku i dokładnie przepłucz. Następnie umieść ją w miseczce i zalej wodą tak, by zakrywała jej całą powierzchnię. Tak przygotowaną odstaw pod przykryciem na około 24 godziny.
- Po tym czasie odsącz kaszę z nadmiaru wody i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Dodaj sól cukier i ziarna słonecznika, wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę przełóż do blaszki, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj szpatułką i ponownie pozostaw masę pod przykryciem na całą noc.
- Po upływie tego czasu włóż chleb do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 1 godzinę.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl