Z tym składnikiem naleśniki nie potrzebują dżemów i kremów. Dodaję go podczas smażenia

Mączne placki mogą być podawane na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Tak naprawdę pasują do każdej pory dnia i nocy. Klasycznie zajadamy się nimi z dodatkiem konfitur lub twarogu. Tym razem zamieniamy to na coś innego. Dzięki temu składnikowi poczujesz jeszcze więcej smaków.

Naleśnikami objada się każdy niezależnie od wieku. Każdy z nas przepada za plackami, do których można wpakować cokolwiek się chce. Niektórzy postanawiają postawić na klasyczne dodatki takie jak dżemy, czy kremy czekoladowe. Inni zaś wybierają nieco wytrawne składniki, a placki wypełniają szpinakiem, a czasem nawet ziemniakami i serem. My również poznaliśmy dodatek, którego niewiele osób używa.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki à la cynamonki podbiły jakiś czas temu internet. Nic w tym dziwnego, bowiem wyróżniają się głębokim smakiem, a do tego świetnie się prezentują. Jak dodać do nich cynamon? Nie jest to takie oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Zamiast wsypać go do ciasta, należy zrobić z niego masę. Wykonuję się ją z masła, cukru i właśnie cynamonu. Wymieszane składniki warto wlać do rękawa cukierniczego i za jego pomocą tworzyć cynamonowe zawijasy.

Przepis na naleśniki à la cynamonki

Składniki

  • 240 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 g masła,
  • 2 jajka,
  • 220 ml mleka,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na cynamonowe wnętrze

  • 30 g masła,
  • 40 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta na naleśniki. Masło umieść w rondelku i na małym ogniu je rozpuść. Zdejmij z palnika, pozostaw do wystudzenia, a następnie wbij jajka i wlej mleko. Dokładnie zamieszaj do połączenia.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników wlej mokre i mieszaj do momentu powstania gładkiego ciasta.
  3. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Masło ponownie rozpuść i dodaj do niego cukier i cynamon. Do składników dodaj również dużą łyżkę powstałego ciasta i energicznie wymieszaj. Nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego.
  4. Na patelni rozsmaruj niewielką ilość oleju. Wylej na niego ciasto naleśnikowe tworząc średniej wielkości placki. Na wierzchu każdego z nich stwórz cynamonowego zawijańca. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Powtarzaj czynność do momentu wykorzystania składników. Podawaj z powidłami lub kremem czekoladowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA