Sałatki śledziowej Gessler nie da się przestać jeść. To smaczna przystawka na świąteczny stół

Pożywne sałatki są doskonałymi przystawkami, które ze stołów znikają w mgnieniu oka. Magda Gessler również postanowiła podzielić się swoim przysmakiem. Zaledwie kilka składników połączonych z sobą tworzy wyjątkowy smak, który można zapamiętać na dłużej. Goście na pewno będą zachwyceni.

Sałatki bardzo często ratują nasze imprezy i święta. Bez nich niektórzy nie wyobrażają sobie nawet Bożego Narodzenia. Zważając na to, że można w nich połączyć cokolwiek się chce i co znajdzie się w lodówce, są naprawdę świetną przystawką, która raz-dwa zniknie ze stołu. Zbliżająca się Wigilia sugeruje, że w sałatkach można znaleźć kawałki ryby. W tym specjale Magdy Gessler też ich nie zabrakło. By sałatka była jedną z najlepszych, należy wybrać płaty śledziowe moczone w oleju. Jeśli jednak nie lubisz tej odmiany, możesz także wybrać te w marynacie octowej. Jednak przed ich użyciem porządnie wymocz je w wodzie lub w mleku, dzięki czemu pozbędziesz się charakterystycznego smaku, który nie każdemu odpowiada. Taka sałatka może być świetna dla tych, którzy nie mają za wiele czasu na wymyślanie czegoś bardziej skomplikowanego.

Przepis na sałatkę śledziową Magdy Gessler

Składniki

  • 4 płaty śledziowe,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jeżeli używasz śledzia z zalewy solonej, przed przygotowaniem sałatki namocz go w mleku, by stracił na intensywności.
  2. Ziemniaki dokładnie przemyj i ugotuj do miękkości w mundurkach. Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj na twardo.
  3. Ugotowane kartofle pokrój w kostkę, jajka i ogórki również posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce.
  4. Śledzie pokrój w większą kostkę i dodaj do pozostałych składników. Pietruszkę przemyj, posiekaj i wrzuć do miski. Wszystko dopraw solą i pieprzem, dodaj również majonez. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. W ten sposób smaki się przegryzą i połączą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA