Gdy czuję pierwsze objawy przeziębienia, od razu gotuję tę zupę. Zdusza chorobę w zarodku i rozgrzewa w zimowe dni

Klasyczny rosół odejdzie w cień, kiedy spróbujesz wersji tureckiej. To obowiązkowy punkt menu na chłodne i śnieżne dni. Talerz tej zupy rozgrzeje cię porządniej niż kubek gorącej kawy, a do tego zaserwujesz sobie masę witamin i składników odżywczych.

Takiej zimy, jak obecnie mamy za oknami, mało kto się spodziewał. Po całym dniu spędzonym na dworze, nie trudno zapragnąć rozgrzewającego obiadu. Rosół turecki to propozycja idealna. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nasyci brzuchy wszystkich domowników. Jest to także idealna zupa, kiedy dopadnie nas grypa lub przeziębienie. Działa lepiej, niż niejedna herbatka z imbirem. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Izabela Macudzińska pokazała się po operacji w Turcji - plastry i wycięte powieki

Składniki:

  • 0,5 l wody,
  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 cebule białe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • ulubiony makaron,
  • szczypta chilli,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Turecki rosół

  1. Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy wywar na małym ogniu.
  2. Jedną marchew obieramy i kroimy w kostkę, a jedną cebulę kroimy na cztery części. Oba warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy pod przykryciem.
  3. Pozostałą marchew i cebulę obieramy, a następnie siekamy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni podgrzewamy olej i masło. Podsmażamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek. 
  5. Bulion po ok. 30 minutach przelewamy przez sitko i dzielimy na pół.
  6. Połową bulionu (ok. 200 ml) zalewamy podsmażone warzywa, a następnie dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy, stale podgrzewając, aż do uzyskania gęstej masy.
  7. Do gęstej masy dolewamy pozostały bulion i gotujemy przez kwadrans.
  8. Mięso z udek z kurczaka oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Rosół turecki doprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli.
  9. W osobnym garnku gotujemy makaron.

Gotową, gęstą i treściwą zupę podajemy z makaronem. Można udekorować ją także posiekaną natką pietruszki lub koperkiem (warto użyć mrożonych ziół). Z dodatkiem kromki chleba taka zupa będzie szalenie sycąca, rozgrzewająca, a jednocześnie lekkostrawna. Zapamiętaj ten przepis i wykorzystaj w zimowe dni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.