Przepis dostałam od koleżanki, a teraz to gości na stole przy każdej okazji. Takiego bigosu żal nie spróbować

Takiego przepisu nie znają nawet najstarsze babcie. Bigos w takim wydaniu skradnie serce każdego, kto przepada za tym daniem. Nie wygląda on jak z naszej tradycyjnej receptury, lecz dalej jest smaczny i pożywny. Znajdziesz w nim składniki, o których nawet nie pomyślisz.

Bigos to danie, które gości na naszych stołach tak naprawdę od zawsze. Każdy z nas ma w swojej rodzinie jedną sprawdzoną recepturę na tę potrawę i zawsze się jej trzyma. W moim przypadku było podobnie, dopóki nie zrobiłam go z tego przepisu. Okazał się milion razy smaczniejszy, chociaż w nawet jednym procencie nie przypomina naszego tradycyjnego specjału.

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Bigos meksykański nie ma w sobie ani grama kiszonej kapusty, która jest bazą naszej klasycznej potrawy. Można za to wyróżnić w nim kurczaka, kiełbasę, fasolę, paprykę, a nawet ogórki konserwowe. Taka mieszanka dopełniona jest przecierem pomidorowym. Spróbuj jej choć raz, a przekonasz się, że warto ją robić.

Przepis na bigos meksykański

Składniki

  • 2 pęta ulubionej kiełbasy,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • pół kilo pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebule i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w talarki, kurczaka pokrój w kostkę. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w średniej grubości plastry. Papryki również umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki. Ogórki posiekaj na malutką kostkę.
  2. Na dnie większego garnka rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę z czosnkiem. Podsmażaj do zarumienienia, następnie wrzuć kiełbasę i oprószonego przyprawami kurczaka. Smaż całość przez kilka minut, by składniki mogły stać się rumiane.
  3. Po tym czasie dodaj pieczarki, ogórki i paprykę, zamieszaj. Po upływie kilku minut wlej przecier pomidorowy i zawartość dwóch puszek z fasolą. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszaj.
  4. Na sam koniec przypraw wszystko obiema paprykami, solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.