To nie karp, ani dorsz. Obtocz w panierce tę rybę, a nie pożałujesz. Zazwyczaj jesz ją ze śmietaną

W grudniu ryby są produktem bardzo pożądanym. Robi się je na wiele różnych sposobów, a później podaje wraz z warzywami i sosami. Na stole można również wyróżnić wiele odmian ryb, jednak ta jedna jest wykorzystywana najczęściej. Zazwyczaj można jej zasmakować z zalewą zrobioną z pomidorów, oleju, lub z dodatkiem śmietany. My jednak chcemy pokazać, że można ją zrobić inaczej. W takim wydaniu jest naprawdę smaczna.
Zobacz wideo

Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb. W sklepach można znaleźć wiele wariantów tej ryby, która podana jest na wiele różnych sposób. Wyróżnia się śledzie w occie, oleju, w śmietanie, a gdy tylko zbliżają się święta, wykonuje się je w domowych marynatach. My również chcieliśmy zrobić tę rybę w wyjątkowy sposób. Właśnie takim sposobem wyszedł ten oto przepis. Mało kto tak właśnie ją przyrządza, takim sposobem raczej przygotowuje się inne gatunki. Jednak my się na to odważyliśmy i było warto. Smak, jaki powstał dzięki temu, naprawdę jest wyjątkowy i pyszny. Polecamy zrobić go chociaż raz, a na pewno nie pożałujesz.

Przepis na smażone śledzie

Składniki

  • kilka płatów śledziowych,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sok z jednej cytryny,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Śledzie w razie potrzeby opłucz lub namocz w wodzie, albo mleku. Do miseczki przelej sok z cytryny i połącz go z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Płaty śledziowe osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie natrzyj przygotowaną mieszanką.
  3. Na osobnych talerzach wysyp mąkę i bułkę tartą. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je z dodatkiem soli.
  4. Przygotowanego śledzia pierwsze obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. 
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący ułóż na nim rybę. Smaż ją z dwóch stron na złoty kolor. Czynność powtórz z każdym filetem.
  6. Tak przygotowane śledzie można podawać jako dodatek obiadowy lub przekąskę. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.