Pieczone kotlety mielone bez grama tłuszczu. Dodaj te śniadaniowe produkty, a wyjdą soczyste i pyszne

Klasyczne mielone są suche, piją tłuszcz z patelni jak szalone i daleko im do ideału? Postaw na alternatywę z piekarnika, jednak to nie koniec niespodzianek, które sprawią, że mięso dosłownie rozpłynie się w ustach. Warto zwrócić uwagę także na składniki - nie obejdzie się bez dodatków, które królują na stole podczas śniadania.

Nie ma bardziej polskiego obiadu niż kotlety mielone. Mięsną klasykę warto jednak nieco podrasować, a tutaj doskonale sprawdzą się śniadaniowe rarytasy, które na pierwszy rzut oka mogą zdawać się nieco szalonym pomysłem. Zdradzamy przepis doskonałego mięsa, które pokocha cała rodzina. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Koniec nudnych i suchych mielonych. Poznaj triki na obiad doskonały 

Jeśli chcemy nieco ograniczyć nadmiar tłuszczu w domowej diecie, warto i odchudzić tradycyjne kotlety mielone. Chociaż może dla wielu brzmieć to jak szalony plan, jak gwarantujemy, że efekt zaskoczy prostotą i wyśmienitym smakiem. Wystarczy bowiem zamienić patelnię ze sporą porcją tłuszczu na piekarnik i gotowe! Wówczas lepimy mięsne kuleczki, lekko je spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. 

To jednak nie koniec nowości, które sprawią, że kotlety mielone wyjdą znacznie lepsze. Poza odchudzeniem warto dodać też kilka śniadaniowych składników, które nadadzą soczystości i doskonałej tekstury. Mowa tu m.in. o twarogu - niewielka ilość sera sprawi, że mięso w środku będzie bardziej zbite, a masa nabierze jeszcze nieco tłuszczyku. Z kolei łyżka masła orzechowego nada niebanalnego smaku i pięknie spoi wszystkie składniki. 

Kotlety mielone w nietypowej wersji. Dodaj twaróg i masło orzechowe, a nie pożałujesz

Składniki: 

  • 600 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 180 g twarogu półtłustego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka otrębów owsianych,
  • 2,5 łyżki cebulki,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki i tej wędzonej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przełóż mięso, twaróg oraz posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, masło orzechowe, otręby oraz mieszankę wszystkich przypraw. 
  2. Wszystkie składniki starannie wyrabiaj do połączenia produktów. Wskazówka - im dłużej będziemy wyrabiać mięso, tym lepiej będzie smakować. 
  3. Teraz uformuj piękne, estetyczne i nie zbyt duże kotleciki. Każdą sztukę układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Kotlety piecz przez 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie mięso powinno pięknie się zarumienić i być obłędnie soczyste w środku. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Agora SA