Ile moczyć śledzie na święta? Metoda "paluszka" jest tutaj na wagę złota

Czy istnieje świąteczna kolacja bez śledzi? Być może, ale przecież każdy kocha śledziki. Na nasze szczęście przepisów na śledzie jest mnóstwo, ale jeśli mówimy o śledziach solonych, to musimy wiedzieć ważną rzecz. Ile moczyć śledzie? Cóż, to nie jest najłatwiejsza kwestia i przyda się tu palec i język.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ile moczyć śledzie na święta? Odpowiedź brzmi: to zależy. Od czego to zależy? Przede wszystkim od tego, jaki smak chcemy osiągnąć i z jakiego przepisu korzystamy. Inaczej powinny smakować śledzie w oleju, inaczej w sałatce pod pierzynką, a jeszcze inaczej śledzie w oleju z cebulą i oregano. Jak zatem się za to zabrać? Przyda się palec. Trzeba po prostu na pa;uszka nałożyć kawałeczek ryby i spróbować. Starsze gospodynie i gospodarze doskonale o tym wiedzą, świetnie, że dowiedz się takę i ty.

Zobacz wideo

Ile moczyć śledzie na święta?

Śledzie, a śledzie to zupełnie różna rzecz. Ja zawsze używam płatów solonych, nie tych w oleju. Śledzie w oleju zawsze sama mogę zrobić, ale podstawą jest mięso ryby. - zdziwienie?  Nie zawsze śledzie się nadają do czegokolwiek, dlatego warto wybierać. Mięso powinno być jędrne, miękkie i wyraziste w smaku. Dlatego najczęściej stawiamy na solone płaty śledziowe i to moim zdaniem jest fantastyczny wybór. Jednak płaty śledziowe należy wymoczyć. Może nie tak długo, jak kilkadziesiąt la temu, gdy śledzie były do kupienia prosto z beczki, w której moczyły się w solance kilka miesięcy.  Tutaj chodzi o wyczucie, za dużo soli zniszczy każdą potrawę, a śledzie potrafią "powariować", nieważne jakie. Wtedy zamiast smaku pysznej ryby, będziemy wspominać skurcze twarzy, a po co?

Czas ma znaczenie. Zaopiekuj się śledziami

Zawsze najpierw trzeba spróbować surowego, solonego śledzia. Jak wyczujecie stopień zasolenia, wówczas dużo łatwiej będzie dobrać czas moczenia. Solone płaty śledziowe należy zalać zimną wodą i tak naprawdę "moczyć na swój smak", więc trzeba robić próbę palca/ A najlepiej odkroić kawałeczek, by spróbować, czy jest dostatecznie słony. 

Pamiętajcie, że solone śledzie idealnie nadają się do wielu sałatek, ale także same w sobie smakują dobrze. Wystarczy włożyć je do zalewy, można także dodać grzybki marynowane lub kilka buraków i innych warzyw. Ta ryba daje wiele możliwości i aż szkoda, by z nich nie skorzystać.

Więcej o:
Copyright © Agora SA