• Link został skopiowany

Co oznacza podejrzany nalot na kiełbasie? Mało kto wie, co zrobić z tym "fantem". Rozwiewamy wątpliwości

Kiełbasa często gości w naszych lodówkach. Niekiedy zdarza się, że mimo przechowywania jej w niskiej temperaturze, pojawia się na niej dziwny, biały osad. Wiele osób myśli, że to pleśń, a jak jest w rzeczywistości? Odpowiedź jest prosta.
Podejrzany nalot na kiełbasie? To niekoniecznie pleśń
fot. kake1967 / iStock.com

Każdemu z nas choć raz w życiu zdarzyło się zastanowić, czy dany produkt jest jeszcze zdatny do spożycia. Wątpliwości może wywołać zarówno podejrzany wygląd, zapach, jak i tekstura, nie wspominając o najważniejszym, czyli smaku. Co w przypadku, gdy otworzymy lodówkę, a naszym oczom ukaże się widok kiełbasy z białym nalotem? Spieszymy z wyjaśnieniami.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Podejrzany, biały osad na kiełbasie to pleśń? Rozwiewamy wątpliwości

Zanim wyrzucisz do kosza na śmieci kiełbasę z dziwnym osadem, sprawdź dokładnie, czy jest ona na pewno zepsuta. Niektóre produkty mięsne - co ciekawe, zwłaszcza te wysokiej jakości - podczas "leżakowania" w lodówce ulegają procesowi krystalizacji. Potwierdza on, że przysmak został dobrze odparowany na etapie produkcji, w wyniku czego rozpuszczona sól zmieniła stan skupienia.

Suszona wędlina po wyjęciu z lodówki szybko utraci białą powłokę. Ponadto niektóre wędliny wytwarza się z dodatkiem jadalnej pleśni, która jest całkowicie bezpieczna i sprawia, że mięso przybiera białą barwę. Pamiętaj jednak, że kiełbasa może ulec zepsuciu, jeśli nie będzie prawidłowo przechowywana.

Jak prawidłowo przechowywać kiełbasę?

Nieodpowiednie przechowywanie żywności doprowadzi do nagromadzenia się bakterii i ostatecznie - zepsucia. Spleśniałą kiełbasę bardzo łatwo rozpoznać po szarej, zielonkawej lub nawet niebieskawej barwie. Kożuch pleśni oznacza, że produktu nie można bezpiecznie zjeść, trzeba go natomiast wyrzucić. Zepsuta kiełbasa będzie też śliska w dotyku i nieprzyjemna w zapachu.

Aby kiełbasa jak najdłużej zachowała świeżość i smak, powinno się ją przechowywać w lodówce, w temperaturze 2-7 st. Celsjusza. Najlepiej umieszczać ją na środkowej półce, owiniętą w pergamin lub papier. W żadnym wypadku nie należy trzymać jej w torebce strunowej czy innej plastikowej folii, przyspieszają one bowiem proces pleśnienia. Warto też pamiętać, że kiełbasy w naturalnej osłonce psują się szybciej niż wyroby suche czy podsuszane, dlatego trzeba je zjeść znacznie szybciej. 

Więcej o: