Dla nich znajdziesz miejsce na świątecznym i sylwestrowym stole. Zniknął w przeciągu 5 minut

Na świątecznym stole ląduje wiele rzeczy. Jedną z nich są przystawki, które umilają czas w oczekiwaniu na główne dania. By w tym roku również ugościć gości najlepszymi smakami, warto do standardowej listy smakołyków dorzucić ten przepis. Wykonanie nie jest skomplikowane, dlatego warto je wykonać.

Na imprezowym, a także świątecznym stole możemy wyróżnić wiele smakowitych dań i przystawek. Na pewno możemy zasmakować różnych sałatek, a także wędlin i mięs. Obok tych dań, warto umieścić jeszcze ten przysmak. Wiele osób zapewne się na niego rzuci, dlatego od razu proponujemy zrobić kilka porcji.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Koreczki śledziowe są prawdziwym hitem, który od lat się nie nudzi. Rybę można połączyć z wieloma dodatkami, które zachęcają do spróbowania. W naszej wersji śledzia połączyliśmy z wcześniej ugotowaną marchewką, ogórkami i cebulą. Jednak to nie wszystko. Tak przygotowane koreczki zalewa się aromatyczną marynatą, by dodać im jeszcze głębszego smaku.

Przepis na koreczki śledziowe

Składniki

  • 500 g śledzi à la matjas,
  • 3 marchewki,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 3 cebule,
  • szklanka octu 10%,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki obierz i ugotuj do miękkości, ogórki pokój w grubsze plastry.
  2. Do rondelka wlej wodę i umieść w niej cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj na średnim ogniu, następnie wlej ocet i doprowadź do wrzenia. Po kilku minutach pozostaw zalewę do wystudzenia.
  3. Śledzie opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Pokrój je w poprzek na paski o wielkości około 2 cm. Ostudzoną marchewkę również pokój w plastry. Cebulę wyjmij z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
  4. Na wykałaczki nabij kawałki ryby, następnie cebulę, plaster marchewki i ogórka. Czynność powtórz do wyczerpania składników.
  5. Przygotowane koreczki umieść w miseczce i zalej wcześniej przygotowaną zalewą. Wstaw do lodówki i podawaj następnego dnia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.