-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony
Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony
Świąteczny stół obłożony jest różnego rodzaju daniami, przystawkami i słodkimi deserami. Nie może również zabraknąć wędlin i mięs, które można zjeść z sałatką i ćwikłą. By tegoroczne święta miały lekko inny smak, zachęcamy do zrobienia tego przysmaku. Jego smak jest jeszcze lepszy dzięki zalewie.
Kuchnia polska wyróżnia się prostotą i głębokim smakiem. Jednak nawet najbardziej klasyczne aromaty mogą się nam kiedyś znudzić. Często chcemy też zaskoczyć czymś przybywających do nas gości. Nie trzeba jednak od razu sięgać po skomplikowane i wymagające receptury. Wystarczy zagłębić się w naszą staropolską kuchnię i wybrać przepis na schab po warszawsku.
Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek
Aby tradycyjną wędlinę zamienić na coś ciekawszego, proponujemy podać schab zanurzony w galarecie. To połączenie pieczonego mięsa, galarety oraz pysznego farszu zagwarantuje efekt wow nie tylko dzięki smakowi, lecz także sposobowi podania.
Przepis na schab po warszawsku
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego,
- łyżka majeranku,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka czosnku granulowanego,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 6 jajek,
- łyżka ostrego chrzanu,
- 2 łyżki majonezu,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Składniki na galaretę:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 4 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp majeranek, słodką paprykę, czosnek granulowany, a także pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dolej 3 łyżki oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie schab, umieść go w misce, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso i zawiń je w folię aluminiową. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 80 minut.
- Schab wyjmij z urządzenia i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie zimny, pokrój go na kawałki o grubości około 1,5 cm. Kolejnym krokiem jest nacięcie każdego kawałka tak, aby powstała kieszonka. Pamiętaj, aby nie nacinać go do końca.
- Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut, pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do jajek dodaj posiekaną natkę pietruszki, chrzan i majonez. Składniki dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Mięsne kieszonki nadziewaj przygotowanym jajecznym farszem i ułóż na półmisku. Udekoruj według uznania, możesz do tego użyć ziół i warzyw.
- Tak przygotowany półmisek zalej rozpuszczoną w bulionie żelatyną. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl