Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony

Świąteczny stół obłożony jest różnego rodzaju daniami, przystawkami i słodkimi deserami. Nie może również zabraknąć wędlin i mięs, które można zjeść z sałatką i ćwikłą. By tegoroczne święta miały lekko inny smak, zachęcamy do zrobienia tego przysmaku. Jego smak jest jeszcze lepszy dzięki zalewie.

Kuchnia polska wyróżnia się prostotą i głębokim smakiem. Jednak nawet najbardziej klasyczne aromaty mogą się nam kiedyś znudzić. Często chcemy też zaskoczyć czymś przybywających do nas gości. Nie trzeba jednak od razu sięgać po skomplikowane i wymagające receptury. Wystarczy zagłębić się w naszą staropolską kuchnię i wybrać przepis na schab po warszawsku.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Aby tradycyjną wędlinę zamienić na coś ciekawszego, proponujemy podać schab zanurzony w galarecie. To połączenie pieczonego mięsa, galarety oraz pysznego farszu zagwarantuje efekt wow nie tylko dzięki smakowi, lecz także sposobowi podania.

Przepis na schab po warszawsku

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 6 jajek,
  • łyżka ostrego chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na galaretę:

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp majeranek, słodką paprykę, czosnek granulowany, a także pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dolej 3 łyżki oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną mieszanką natrzyj dokładnie schab, umieść go w misce, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjmij mięso i zawiń je w folię aluminiową. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 80 minut. 
  4. Schab wyjmij z urządzenia i pozostaw do wystudzenia. Gdy będzie zimny, pokrój go na kawałki o grubości około 1,5 cm. Kolejnym krokiem jest nacięcie każdego kawałka tak, aby powstała kieszonka. Pamiętaj, aby nie nacinać go do końca.
  5. Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut, pozostaw do ostudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  6. Do jajek dodaj posiekaną natkę pietruszki, chrzan i majonez. Składniki dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Mięsne kieszonki nadziewaj przygotowanym jajecznym farszem i ułóż na półmisku. Udekoruj według uznania, możesz do tego użyć ziół i warzyw.
  8. Tak przygotowany półmisek zalej rozpuszczoną w bulionie żelatyną. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.