Ten wypiek przebija klasycznego piernika. Jego aromat rozchodzi się po całym domu i każdy zapyta o recepturę

Jesień, a także zima może się wielu osobom kojarzyć z głębokimi i aromatycznymi smakami i zapachami. Przyczyniają się do tego przyprawy, których używamy do deserów i obiadów. By jak najlepiej poczuć ten smak, warto zrobić ten deser. Każdy kęs jest warty przygotowań.

Zimowe ciasta charakteryzują się głębokim smakiem, a to dzięki przyprawom, które się do nich dodaje. Zazwyczaj przeważają cynamonowe i korzenne aromaty, a od niektórych wypieków nie czuć nic innego. By poczuć ten smak, sięga się więc po pierniki i mało kto zastanawia się nad innymi smakołykami. My jednak odkryliśmy, że oprócz tego klasycznego ciasta, można również zasmakować czegoś innego. Takiego smakołyka nie zna prawie nikt.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

O cieście, którym jest cynamonowiec mało kto słyszał. Jak sama nazwa mówi, jest on wykonany z cynamonu, który bardzo dobrze jest w nim wyczuwalny. Oprócz tego można do niego dodać miód i posiekane orzechy. Jeśli jesteś smakoszem suszonych owoców, nie krępuj się z dodatkiem rodzynek lub moreli. Takie ciasto warto postawić na stole, bo każdy będzie się nim zachwycać.

Przepis na cynamonowiec

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki cynamonu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 jabłek,
  • 4 jajka,
  • 150 ml oleju,
  • 100 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski i utrzyj wraz z cukrem na gładką masę. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
  2. Do większej miski przesiej mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszaj. Suche składniki powoli dodawaj do masy jajecznej, cały czas mieszając.
  3. Składniki zmiksuj na gładką masę na wolnych obrotach. Na koniec wlej olej i dodaj pokrojone jabłka i posiekane orzechy, delikatnie je wmieszaj za pomocą łyżki.
  4. Przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA