Dla niektórych jest lepsza od jarzynowej, a to dzięki temu składnikowi. Zrobisz ją w kilka minut

Sałatki zawsze muszą pojawić się na świątecznym stole. Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie świętowania, bo to one są idealną przystawką. Zazwyczaj sięgamy więc po klasyczne przepisy, które bardzo dobrze znamy. Ta receptura ich nie przypomina, a zdaniem niektórych jest smaczniejsza nawet od jarzynowej.

Sałatka pieczarkowa to wyjątkowo łatwa i smaczna przekąska. Świetnie łączy się z mięsem i wędlinami, można ją również podać ze świeżym pieczywem. Nieważne jednak z czym będzie zaserwowana, sama w sobie jest naprawdę wyśmienita. To, co ją wyróżnia od innych podobnych przepisów to to, że nie trzeba w niej użyć żadnych trudno dostępnych składników.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Oprócz pieczarek można w niej znaleźć kukurydzę, ogórki kiszone i jajka. Wykończenie jej jest również pełne smaku. Bowiem majonez połączony jest z musztardą i posiekanym koperkiem. By przełamać smaki, można do niej dodać łyżeczkę miodu. Smakosze ziaren mogą także dorzucić prażony słonecznik. Ta sałatka z pewnością stanie się jedną z ulubionych prawie całej rodziny.

Przepis na sałatkę pieczarkową

Składniki

  • 400 g pieczarek,
  • pół czerwonej cebuli,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 2 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie przemyj i oczyść z nieczystości. Następnie umieść je w osolonej wodzie i gotuj przez około 10 minut.
  2. Po upływie tego czasu odcedź grzyby i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj i sparz przez około 5 minut. Dzięki tej czynności na pewno całość nie będzie miała gorzkiego posmaku. Ogórki kiszone pokrój w średnią kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj na twardo. Następnie obierz je i również pokrój w kostkę.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do miski i połącz z musztardą i majonezem. Na koniec wrzuć posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.