Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka jarzynowa to jedna z tych potraw, które mają szczególne miejsce w sercach Polaków i w każdym domu tak naprawdę smakuje inaczej. Zawsze smakowała mi sałatka jarzynowa w moim domu, ale nie mogę powiedzieć, że mnie zachwycała. Ale cóż, robiłam ją tak, jak mnie nauczono.
Babcia oczywiście nie żałowała ogórków kiszonych. Wybierała te większe, które często były puste w środku i puszczały dużo soku. Babcia je po prostu odsączała za pomocą ręcznika papierowego, co skutecznie pozbawiało je charakterystycznego smaku. Teraz nie tylko nie odsączam ogórków, ale tuż przed wymieszaniem porcji sałatki z majonezem, dodaję trochę soku z ogórków, a sałatka wychodzi przepyszna.
Sałatka jarzynowa - w tej wersji smakuje idealnie
Składniki:
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 3-4 ziemniaki
- pół selera
- 5 jajek na twardo
- 1 średni por
- pół słoika niewielkich, chrupiących ogórków kiszonych
- puszka groszku konserwowego
- majonez i musztarda
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie - kwaśne jabłko
Sposób wykonania:
- Warzywa korzeniowe ugotuj w mundurkach. Wcześniej dokładnie je oczyść, by nie gotowały się w brudnej wodzie. Wodę możesz lekko osolić. Następnie pozostaw warzywa, by lekko ostygły i obierz je.
- Kiedy warzywa stygną, posiekaj por, pokrój jajka w kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, ale przełóż je do osobnej miski.
- Do dużej miski przełóż składniki i warzywa posiekane w kostkę. Dodaj groszek, jajka i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Tej sałatki wychodzi dość sporo, dlatego nie mieszaj jej całej z majonezem, tylko rób to na bieżąco, podczas nakładania do salaterki - wówczas sałatka dłużej postoi w lodówce.
- Na bieżąco dodawaj do sałatki także ogórki kiszone i do smaku dodaj trochę soku. Dodaj majonez i musztardę do smaku i wymieszaj.
Do sałatki jarzynowej nie dodaję jabłka, ponieważ zwyczajnie nie lubię. Czasami dodaję także kilka grzybków marynowanych i muszę przyznać, że wychodzi także bardzo smaczna. Pamiętajcie jednak, żeby nie robić sałatki jarzynowej "w wiadrze", by nie marnować jedzenia.