Posłuchałam babci i pół życia źle robiłam jarzynową. Błąd z ogórkami pozbawiał ją głębi smaku

Sałatka jarzynowa to zdecydowanie jedna z najważniejszych świątecznych potraw i chociaż pojawia się także z okazji innych uroczystości, to właśnie w Boże Narodzenie smakuje najlepiej. Od wielu lat to ja jestem odpowiedzialna za jej wykonanie i przez długo czas popełniałam błąd, który także popełniała moja babcia. Chodziło o ogórki.

Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka jarzynowa to jedna z tych potraw, które mają szczególne miejsce w sercach Polaków i w każdym domu tak naprawdę smakuje inaczej. Zawsze smakowała mi sałatka jarzynowa w moim domu, ale nie mogę powiedzieć, że mnie zachwycała. Ale cóż, robiłam ją tak, jak mnie nauczono.

Zobacz wideo

Babcia oczywiście nie żałowała ogórków kiszonych. Wybierała te większe, które często były puste w środku i puszczały dużo soku. Babcia je po prostu odsączała za pomocą ręcznika papierowego, co skutecznie pozbawiało je charakterystycznego smaku. Teraz nie tylko nie odsączam ogórków, ale tuż przed wymieszaniem porcji sałatki z majonezem, dodaję trochę soku z ogórków, a sałatka wychodzi przepyszna. 

Sałatka jarzynowa - w tej wersji smakuje idealnie

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 3-4 ziemniaki
  • pół selera
  • 5 jajek na twardo
  • 1 średni por
  • pół słoika niewielkich, chrupiących ogórków kiszonych
  • puszka groszku konserwowego
  • majonez i musztarda
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie - kwaśne jabłko

Sposób wykonania:

  1. Warzywa korzeniowe ugotuj w mundurkach. Wcześniej dokładnie je oczyść, by nie gotowały się w brudnej wodzie. Wodę możesz lekko osolić. Następnie pozostaw warzywa, by lekko ostygły i obierz je. 
  2. Kiedy warzywa stygną, posiekaj por, pokrój jajka w kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, ale przełóż je do osobnej miski. 
  3. Do dużej miski przełóż składniki i warzywa posiekane w kostkę. Dodaj groszek, jajka i dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  4. Tej sałatki wychodzi dość sporo, dlatego nie mieszaj jej całej z majonezem, tylko rób to na bieżąco, podczas nakładania do salaterki - wówczas sałatka dłużej postoi w lodówce. 
  5. Na bieżąco dodawaj do sałatki także ogórki kiszone i do smaku dodaj trochę soku. Dodaj majonez i musztardę do smaku i wymieszaj. 

Do sałatki jarzynowej nie dodaję jabłka, ponieważ zwyczajnie nie lubię. Czasami dodaję także kilka grzybków marynowanych i muszę przyznać, że wychodzi także bardzo smaczna. Pamiętajcie jednak, żeby nie robić sałatki jarzynowej "w wiadrze", by nie marnować jedzenia. 

Więcej o: