Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Karkówka z solanki to moja ulubiona pieczeń i robię ją zawsze z wyjątkowych okazji, w tym na bożonarodzeniowy obiad. Co jest ważne? Zawsze dobrej jakości mięso - nie kupuję mięsa paczkowanego, tylko wybieram się do dobrego sklepu mięsnego. Zawsze kupuję tylko lekko przerośniętą karkówkę, koniecznie jak najświeższą. Nie wstydzę się poprosić o powąchanie mięsa i przeprowadzenie testu palce - to świetnie pozwoli określić jakość mięsa.
Nie mniej ważna jest solanka. Tutaj są ważne proporcje. Na jeden litr wody dodaję 2 łyżki soli, nie czubate - takie normalne, bardziej płaskie. Nie żałuję także czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Ostatnio także dodaję do solanki musztardę francuską i muszę przyznać, że dodaje to świetnego smaku. Później mięso osuszam i dodaję przyprawy. Stawiam na czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą, następnie delikatnie obsmażam mięso z każdej strony, by się zamknęło i dopiero wówczas dodaję majeranek i pierz, najczęściej ziołowy.
Najlepsza pieczeń na święta. Przepis na karkówkę z solanki
Składniki:
- ok. 1,5 - 2 kg dobrej jakości karkówki
- solanka: na 1 litr zimnej wody dodaj dwie płaskie łyżki soli. Na taką ilość mięsa będziesz potrzebować ok. 3 litrów solanki
- 5 ząbków czosnku
- 4-6 listków laurowych
- łyżka kulek ziela angielskiego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- łyżeczka ziarnistego pieprzu
- smalec lub masło klarowane do smażenia
- ulubione przyprawy: czosnek, papryka, majeranek itp.
Sposób wykonania:
- Do garnka wlej tyle wody, by przykryła w całości mięso, kiedy je włożysz do garnka. Następnie dodaj odpowiednią ilość soli, obrane ząbki czosnku oraz resztę przypraw. Zagotuj i odstaw, by solanka w całości ostygła. Ja zawsze studzę ją na balkonie.
- Mięso osusz i włóż do solanki. Garnek przykryj szczelnie pokrywką i włóż do lodówki na 36 godzin. Jeśli jednak używasz mniejszego kawałka mięsa, czas moczenia w solance skróć do 24 godzin.
- Mięso wyjmij z solanki, opłucz w zimnej wodzie i osusz. Następnie natrzyj przyprawami (bez majeranku i pieprzu). Porządnie ulep mięso i odłóż na 6 godzin do lodówki. Następnie wyjmij mięso i pozostaw, by nabrało temperatury pokojowej.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i obsmaż mięso, by zamknęło się z każdej strony. Pamiętaj, by robić to krótko, by nie przeciągnąć mięsa, a jedynie zamknąć soki w środku. Później dodaj pieprz i majeranek.
- Mięso włóż do rękawa do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 2 godziny i pozostaw w piekarniku, aż nieco przestygnie. Pamiętaj, żeby nie kroić mięsa od razu po upieczeniu - wrzące soki powinny się uspokoić, inaczej mięso nie będzie soczyste.