Nic nie może konkurować z solidną miską domowego rosołu. Ta kultowa, polska zupa gości często na naszych stołach, jednak nie zawsze jest to ideał jak u babci. Warto zatem poznać kilka szczegółów, które całkowicie odmienią jej smak i wygląd.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Myślisz, że rosół już cię nigdy nie zaskoczy? Z naszym przepisem powstaje ideał
Rosół, jak to rosół - gości na niedzielnym stole, leczy, rozgrzewa i smakuje jakby znajomo. Klasyka rzadko nas zaskakuje, a często nawet zaczyna nudzić. Aby do tego nie dopuścić i nadal trwać przy rosołowym kulcie, warto urozmaicić zupę o kilka drobnych szczegółów. Taki mały eksperyment gwarantuje obłędny smak i powalający zapach, który rozejdzie się po całym domu.
Podstawą rosołu jest rzecz jasna mięso. Tutaj zwykły kurczak może nie wystarczyć - warto zatem wrzucić do garnka kawałek wołowiny, indyka czy kości szpikowej. Taki miks będzie doskonałą bazą i połową sukcesu. Kolejny punkt obowiązkowy do warzywa - liczy się oczywiście jakość, dlatego, zamiast kupować gotowe paczki włoszczyzny, znacznie lepiej je samodzielnie skompletować. Im więcej, tym lepiej - pamiętajmy też o opalanej cebuli i solidnej porcji zieleniny.
Przepis na rosół idealny - pamiętaj o wolnym gotowaniu i składzie
Składniki:
- 1,5 kg mieszanego mięsa,
- 3 średnie marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- ćwiartka kapusty włoskiej,
- pół pora,
- cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- garść suszonych podgrzybków,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- sól,
- pieprz,
- 3 litry wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od mięsa. Opłukane porcje przełóż do dużego garna, wlej wodę i postaw na czynie na palniku. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz i gotuj mięso około godziny. W tym czasie usuwaj z powierzchni szumowiny.
- Po tym czasie dołóż do mięsa oczyszczone warzywa (poza cebulą) - nie trzeba ich obierać. Do garnka dodaj także suszone grzyby i pęczek natki. Dodaj także przyprawy.
- Teraz czas na opalanie cebuli - zrób to na palniku lub patelni gilowej. Dodaj ją także do rosołu.
- Tak przygotowany rosół gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum dwie godziny. Warto jednak cały proces przedłużyć - wówczas nasza zupa będzie jeszcze smaczniejsza i klarowna.
- Rosół odcedź z mięsa i jarzyn.
- Serwuj z makaronem, marchewką, zieleniną i ewentualnie kawałkami mięsa. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl