• Link został skopiowany

Rosołowe podboje. Zrób klasyczną zupę nieco inaczej i zapomnij o mdłym smaku czy braku klarowności

Najlepszy rosół to ten od babci? Całkiem możliwe, ale klasyczna zupa zrobiona według naszych wskazówek, z pewnością może stać się konkurencją. Zdaje się, że powolne gotowanie i opalana cebula to nie wszystko - pamiętaj o tych szczegółach, a rosół wyjdzie klarowny, esencjonalny i pełen aromatów.
Cebula w rosole
ungvar / Shutterstock

Nic nie może konkurować z solidną miską domowego rosołu. Ta kultowa, polska zupa gości często na naszych stołach, jednak nie zawsze jest to ideał jak u babci. Warto zatem poznać kilka szczegółów, które całkowicie odmienią jej smak i wygląd. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Myślisz, że rosół już cię nigdy nie zaskoczy? Z naszym przepisem powstaje ideał 

Rosół, jak to rosół - gości na niedzielnym stole, leczy, rozgrzewa i smakuje jakby znajomo. Klasyka rzadko nas zaskakuje, a często nawet zaczyna nudzić. Aby do tego nie dopuścić i nadal trwać przy rosołowym kulcie, warto urozmaicić zupę o kilka drobnych szczegółów. Taki mały eksperyment gwarantuje obłędny smak i powalający zapach, który rozejdzie się po całym domu. 

Podstawą rosołu jest rzecz jasna mięso. Tutaj zwykły kurczak może nie wystarczyć - warto zatem wrzucić do garnka kawałek wołowiny, indyka czy kości szpikowej. Taki miks będzie doskonałą bazą i połową sukcesu. Kolejny punkt obowiązkowy do warzywa - liczy się oczywiście jakość, dlatego, zamiast kupować gotowe paczki włoszczyzny, znacznie lepiej je samodzielnie skompletować. Im więcej, tym lepiej - pamiętajmy też o opalanej cebuli i solidnej porcji zieleniny. 

Przepis na rosół idealny - pamiętaj o wolnym gotowaniu i składzie

Składniki:

  • 1,5 kg mieszanego mięsa,
  • 3 średnie marchewki,
  • pietruszka,
  • seler,
  • ćwiartka kapusty włoskiej,
  • pół pora,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść suszonych podgrzybków,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 litry wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od mięsa. Opłukane porcje przełóż do dużego garna, wlej wodę i postaw na czynie na palniku. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz i gotuj mięso około godziny. W tym czasie usuwaj z powierzchni szumowiny. 
  2. Po tym czasie dołóż do mięsa oczyszczone warzywa (poza cebulą) - nie trzeba ich obierać. Do garnka dodaj także suszone grzyby i pęczek natki. Dodaj także przyprawy. 
  3. Teraz czas na opalanie cebuli - zrób to na palniku lub patelni gilowej. Dodaj ją także do rosołu. 
  4. Tak przygotowany rosół gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum dwie godziny. Warto jednak cały proces przedłużyć - wówczas nasza zupa będzie jeszcze smaczniejsza i klarowna. 
  5. Rosół odcedź z mięsa i jarzyn. 
  6. Serwuj z makaronem, marchewką, zieleniną i ewentualnie kawałkami mięsa. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: