Te ciasteczka w kształcie choinek to hit Internetu. Dużo łatwiejsze od pierniczków i gotowe w kilkanaście minut

Internet to niezgłębiona skarbnica inspiracji kulinarnych i przed Bożym Narodzeniem aż trudno nie dostać oczopląsu od najróżniejszych filmików z przepisami. Dziś chcemy się z wami podzielić przepisem na ciasteczka, który robi prawdziwą furorę na TikToku i Instagramie. Potrzebujemy kilku składników i 15 minut wolnego czasu, a każdy zrobi oczy jak pięć złotych, gdy je zobaczy.

Więcej przepisów na świąteczne słodkości znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Na Boże Narodzenie najczęściej robimy pierniczki, ciasteczka maślane lub amoniaczki. Te ciasteczka wszystkie są pyszne, ale nie są tak łatwe i szybkie w wykonaniu, jak ciastko-choinki, które dziś wam pokażemy. Jeśli masz napięty grafik, ale nie wyobrażasz sobie świąt bez ciasteczek, lub na przykład nie masz siły wałkować twardego ciasta na pierniczki, weź dwa arkusze ciasta francuskiego, krem czekoladowy lub cynamonowy i kilka długich wykałaczek. To naprawdę banalne, a efekt jest fantastyczny. 

Zobacz wideo

Świąteczne ciasteczka w kwadrans. Każdy zachwyci się smakiem i kształtem

Składniki:

  • dwa arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • ulubiony krem, może być czekoladowy, może być cynamonowy lub ulubiony dżem
  • jajko
  • odrobina sezamu lub kolorowej posypki
  • długie wykałaczki

Sposób wykonania:

  1. Ciasto francuskie powinno być schłodzone, jednak nie może być zamrożone. Ostrożnie rozwiń jeden z arkuszy i delikatnie go wygładź.
  2. Na ciasto francuskie połóż warstwę kremu lub dżemu. Rozsmaruj dość cienko i przykryj kolejny arkuszem. Dokładnie dociśnij, posmaruj roztrzepanym jajkiem i lekko oprósz sezamem, jeśli lubisz.
  3. Za pomocą ostrego noża wycinak pionowe paski o szerokości ok. 2-3 cm. Następnie zwiń je w kształt choinki, jak za chwilę zobaczysz na nagraniu. Następnie nadziej na długie wykałaczki. 
  4. Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wcześniej możesz je trochę natłuścić. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz przez ok. 12 minut. 

Takie choinki z ciasta francuskiego możesz zrobić także w wersji wytrawnej. Polecam szpinak duszony z czosnkiem na maśle lub wędlinę i ser - taka wersja także zadowoli podniebienia wszystkich gości. 

Więcej o: