Tego ciasta nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest smaczniejsze od sernika i piernika

Boże Narodzenie to nie tylko czas ryb, pasztecików i dań zrobionych z kapusty. To również moment, gdy przygotowuje się słodkie ciasta, którymi wszyscy się zachwycają. By w tym roku również zaskoczyć rodzinę, polecamy wykonać ten przepis. Nie każdy o nim pomyśli, a jednak warto poznać lub przypomnieć sobie ten smak.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To już czas, by zastanowić się, co podać na stole, by każdego uraczyć najlepszymi smakami. Obok najpopularniejszych i najbardziej oczywistych potraw i deserów, warto położyć mniej popularne przysmaki. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" zaproponowała recepturę na keks makowy. Jego smak jest bezbłędny, a wykonanie proste. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo

Przepis na keks makowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka suchego maku,
  • szklanka cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • aromat rumowy,
  • bakalie np. orzechy, migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na polewę:

  • tabliczka białej czekolady,
  • łyżka masła.

Składniki dodatkowe:

  • kandyzowana skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Masło umieść w rondelku i ustaw na małym ogniu, trzymaj do rozpuszczenia i co jakiś czas mieszaj. Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. Jajka wbij do większej miski, wsyp przesiany cukier puder i ubij na średnich obrotach miksera.
  3. Do tak przygotowanej mieszanki przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj do połączenia składników.
  4. Na koniec wsyp suchy mak i za pomocą szpatułki wymieszaj. Wlej także chłodne masło i ponownie pomieszaj.
  5. Przygotowane bakalie dokładnie posiekaj i również wsyp do ciasta. Wlej również aromat rumowy. Wymieszaj i przygotuj keksówkę. Blaszkę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką.
  6. Do tak przygotowanej formy przelej ciasto. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  7. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Do miseczki wrzuć połamaną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  8. Wypieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy będzie chłodne, wylej na nie białą czekoladę i udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.