Co do śledzi zamiast octu? Tomasz Strzelczyk dodaje ten składnik, a podczas Wigilii śledzie znikają z talerzy jako pierwsze

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W wielu recepturach jednym z głównych składników jest jednak ocet, który nie każdemu smakuje ze względu na swój intensywny i specyficzny smak. Tomasz Strzelczyk ma na to sprawdzony sposób. Do ryb dodaje sok z tego owocu.

Coraz bliżej święta Bożego Narodzenia. Z tego powodu gospodynie i gospodarze zaczynają planować świąteczne menu, którym ugoszczą swoich bliskich w tym niezwykle ważnym dniu. Poza aromatyczną zupą grzybową, czy kultową sałatką jarzynową, na wielu stołach pojawią się także śledzie. Jak je przygotować, by smakowały każdemu? Zapomnij o occie i posłuchaj rady Tomasza Strzelczyka. Popularny youtuber kulinarny dodaje do ryb... sok z cytryny. Wypróbujcie sami, a będziecie pozytywnie zaskoczeni. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 1,5 kg płatów śledziowych,
  • 400 ml oleju słonecznikowego,
  • 2-4 cebule czerwone,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki mielonych nasion kolendry, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe.

Śledzie w oleju według receptury Tomasza Strzelczyka. Będą idealne na Wigilię

  1. Śledzie moczymy w wodzie (lub mleku) co najmniej 2 godziny wcześniej.
  2. Namoczone matiasy kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia.
  3. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka.
  4. Śledzie mieszamy z cebulą, dodajemy pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i zmielone ziarna kolendry.
  5. Do ryb wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryn, a następnie olej. Całość mieszamy. 

Tak przygotowane śledzie z cebulką w oleju przekładamy do szklanego pojemnika lub czystego i wyparzonego słoika. Śledzie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej zrobić je dwie doby przed Wigilią, by smaki wszystkich składników dokładnie się połączyły. Tomasz Strzelczyk uwielbia jeść je z dodatkiem kromki świeżego pieczywa. Na wigilijnym stole na pewno zrobią furorę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.