Gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty. Dlatego zrób obłędne gołąbki z niestandardowym farszem

Kto powiedział, że gołąbki nie pasują na wigilijny stół? Wystarczy zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę i zamienić składniki farszu na postne, i o wiele smaczniejsze. Takie kapuściane zawijasy doskonale podkreśli sos grzybowy.

Gołąbki to danie absolutnie fenomenalne. Proste, smaczne i kojarzące się z domowym obiadem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zaserwować je na wigilijnym stole. Tu jednak trzeba będzie nieco zmodyfikować klasyczną recepturę i zamienić mięso na wegetariańskie specjały. 

Zobacz wideo

Gołąbki w tej wersji zasmakują każdemu. Idealne na obiad czy świąteczny stół 

Wśród kultowych, polskich dań nie sposób pominąć gołąbków, czyli kapuścianych zawijasów hojnie wypełnionych farszem. W klasycznej wersji smakują obłędnie, jednak warto je odrobinę podrasować i przede wszystkim włożyć w nie dużo miłości. Nasza propozycja doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole, ale także na codzienny obiad. Sekret tkwi w szczegółach, na które warto zwrócić uwagę. 

Kapuściane zawijasy z naszej receptury są nadziane farszem z kaszy, cebuli i grzybów. Oba smaki to iście zimowy duet, który raz spróbowany z pewnością częściej zacznie gościć w domowym menu. To także ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji - idealna na postny posiłek podczas świąt Bożego Narodzenia. Na koniec warto dodać, że danie pięknie się prezentuje, a polane grzybowym sosem rozbudzi i podbije wszystkie zmysły. 

Takie gołąbki można podać na co dzień i od święta. Wszystko dzięki tym składnikom 

Składniki: 

  • główka białej kapusty,
  • woreczek kaszy gryczanej,
  • 200 g pieczarek (lub sezonowych grzybów, wówczas pomiń też te suszone),
  • garść suszonych grzybów,
  • cebula,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • masło klarowane,
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Na pierwszy ogień - kapusta. Z główki ostrożnie wytnij głąb, warzywo włóż do wrzącej wody. Wyciągnij główkę po kilku minutach i delikatnie ściągnij liście, układając je jeden na drugim.
  2. Teraz pora na nasz aromatyczny farsz. Zacznij od ugotowania kaszy w wodzie z dodatkiem soli. Dopilnuj, by kasza nie była zbyt twarda, ale też zbyt miękka.
  3. Kolejny krok to moczenie grzybów w wodzie - najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie dary lasy pokrój w kosteczkę. Podobnie zrób z cebulą oraz czosnkiem i razem z grzybami wrzuć ją na patelnię z dodatkiem masła klarowanego.
  4. Po chwili dodaj też pokrojone w plasterki pieczarki lub świeże grzyby.
  5. Grzyby dopraw tymiankiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
  6. Na patelnie dodaj teraz kaszę, całość dopraw solą i pieprzem.
  7. Wszystko dokładnie zamieszaj i ściągnij z palnika.
  8. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj je jak tradycyjne gołąbki.
  9. Teraz spód garnka nasmaruj olejem i wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Kapuściane zawijasy zalej wodą i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę. Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania. 
  10. Wskazówka - gołąbki z farszem z kaszy i grzybów świetnie dopełni sos grzybowy lub pieczarkowy. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.