Często podaję ją zamiast rosołu. Nie ma osoby, która nie poprosi o dokładkę

Zupy to jedne z prostszych dań obiadowych, które można wykonać. Nieskomplikowany skład i banalnie proste kroki w przyrządzaniu tylko zachęcają do ich robienia. Gdy jeszcze do tego dołożymy produkty, które można znaleźć w naszej kuchni, to można stwierdzić, że to dania idealne. Wszystkie te zalety ma w sobie ta potrawa, której nie oprze się nawet największy niejadek.

W wielu domach zupa jest obowiązkowym elementem każdego obiadu. Jednak codzienne jedzenie rosołu czy pomidorowej na pewno nikogo nie cieszy. Aby trochę urozmaicić domowe menu, warto poznać inne przepisy, które zaskoczą i ucieszą całą rodzinę.

Zobacz wideo

Naszą propozycją obiadową jest prosta zupa ziemniaczana. Jej skład jest naprawdę prosty, a w jej przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego. Oprócz tytułowych ziemniaków można w niej wyczuć cebulę, pietruszkę, seler i czosnek. Wszystko to dopełnione jest słodką śmietanką i zblendowane na jednolitą masę. Wierzch udekorowany jest podsmażonym boczkiem, posiekaną natką pietruszki oraz domowej roboty grzankami.

Przepis na zupę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 5 plastrów boczku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.
  • domowej roboty grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, cebulę, pietruszkę i seler obierz, przemyj w razie potrzeby i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej wszystkie warzywa. Po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj około 25 minut do miękkości.
  3. Po tym czasie zmiksuj całość na gładko za pomocą blendera. Dodaj również śmietankę, sól, pieprz i zamieszaj.
  4. Boczek pokrój w cienkie plastry i podsmaż je na suchej patelni. Powinny stać się zarumienione i chrupiące. Natkę pietruszki przemyj i posiekaj.
  5. Gorącą zupę podawaj z ziołami, boczkiem i domowymi grzankami zrobionymi z czerstwego chleba.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.