-
Haps
-
Jak przygotować
- Uszka Magdy Gessler są perfekcyjne. Trik z miską ułatwia ich przygotowanie i dzięki temu są jeszcze smaczniejsze
Uszka Magdy Gessler są perfekcyjne. Trik z miską ułatwia ich przygotowanie i dzięki temu są jeszcze smaczniejsze
Magda Gessler od lat pokazuje, jak przyrządzić najlepsze dania. Na zbliżające się święta również ma przygotowane receptury, które okazują się bezbłędne. Jedna z nich dotyczy uszek, które tak chętnie wrzucamy do barszczu. Metoda z miską sprawia, że są elastyczne i dużo smaczniejsze.
Od Magdy Gessler uczą się miliony. Z jej przepisów korzystają nie tylko amatorzy, lecz także osoby, które mają już jakiś staż w kuchni. Za każdym razem jej techniki zaskakują i zachwycają, a do tego sprawiają, że potrawy są smaczne i pożywne. Święta, które zbliżają się wielkimi krokami, również motywują nas do skorzystania z receptur ekspertki. Tym razem w jednym z filmów na YouTubie restauratorka zdradziła przepis na niezastąpiony dodatek do barszczu.
Uszka z przepisu Gessler wyróżniają się na tle innych. Przede wszystkim metodą, w której wykorzystuje się szklaną miskę. Nagrzanym w piekarniku naczyniem przykrywa się uformowane ciasto, by nie stało się twarde i mniej plastyczne. Ten trik może w tym roku uchronić wiele gospodyń i gospodarzy przed kulinarną wpadką.
Przepis na uszka Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 garście suszonych prawdziwków,
- 3 cebule,
- masło,
- sól,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- bułka tarta,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby włóż do miski z wodą i pozostaw do namoczenia. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i dodaj do grzybów, by wzmocnić ich smak.
- Gdy grzyby staną się miękkie, dodaj do nich kilka liści laurowych i ziele angielskie. Przelej całość do garnka, dodaj trochę soli i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
- Resztę cebul obierz i posiekaj na drobną kostkę. Zeszklij ją na dużej ilości masła. Po wysmażeniu pozostaw ją do wystudzenia.
- Ugotowane grzyby drobno posiekaj, dodaj do nich cebule, łyżkę bułki tartej, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj do niej odrobinę soli. Następnie stopniowo dodawaj letnią wodę. Ciasto dokładnie zagnieć, w razie potrzeby dodaj więcej wody. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do dłoni.
- Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją nagrzaną w piekarniku miską. Dzięki tej metodzie będzie ono bardziej elastyczne.
- Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na placek i pokrój w kwadraty. Na środku każdego z nich ułóż farsz i sklej dwa końce. Mocno zalep, by nic nie wypadło podczas gotowania.
- Uszka umieść w osolonej wodzie i gotuj do momentu wypłynięcia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl