Uszka Magdy Gessler są perfekcyjne. Trik z miską ułatwia ich przygotowanie i dzięki temu są jeszcze smaczniejsze

Magda Gessler od lat pokazuje, jak przyrządzić najlepsze dania. Na zbliżające się święta również ma przygotowane receptury, które okazują się bezbłędne. Jedna z nich dotyczy uszek, które tak chętnie wrzucamy do barszczu. Metoda z miską sprawia, że są elastyczne i dużo smaczniejsze.

Od Magdy Gessler uczą się miliony. Z jej przepisów korzystają nie tylko amatorzy, lecz także osoby, które mają już jakiś staż w kuchni. Za każdym razem jej techniki zaskakują i zachwycają, a do tego sprawiają, że potrawy są smaczne i pożywne. Święta, które zbliżają się wielkimi krokami, również motywują nas do skorzystania z receptur ekspertki. Tym razem w jednym z filmów na YouTubie restauratorka zdradziła przepis na niezastąpiony dodatek do barszczu.

Zobacz wideo

Uszka z przepisu Gessler wyróżniają się na tle innych. Przede wszystkim metodą, w której wykorzystuje się szklaną miskę. Nagrzanym w piekarniku naczyniem przykrywa się uformowane ciasto, by nie stało się twarde i mniej plastyczne. Ten trik może w tym roku uchronić wiele gospodyń i gospodarzy przed kulinarną wpadką.

Przepis na uszka Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 garście suszonych prawdziwków,
  • 3 cebule,
  • masło,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • bułka tarta,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby włóż do miski z wodą i pozostaw do namoczenia. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i dodaj do grzybów, by wzmocnić ich smak.
  2. Gdy grzyby staną się miękkie, dodaj do nich kilka liści laurowych i ziele angielskie. Przelej całość do garnka, dodaj trochę soli i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
  3. Resztę cebul obierz i posiekaj na drobną kostkę. Zeszklij ją na dużej ilości masła. Po wysmażeniu pozostaw ją do wystudzenia.
  4. Ugotowane grzyby drobno posiekaj, dodaj do nich cebule, łyżkę bułki tartej, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  5. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj do niej odrobinę soli. Następnie stopniowo dodawaj letnią wodę. Ciasto dokładnie zagnieć, w razie potrzeby dodaj więcej wody. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do dłoni.
  6. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją nagrzaną w piekarniku miską. Dzięki tej metodzie będzie ono bardziej elastyczne.
  7. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na placek i pokrój w kwadraty. Na środku każdego z nich ułóż farsz i sklej dwa końce. Mocno zalep, by nic nie wypadło podczas gotowania.
  8. Uszka umieść w osolonej wodzie i gotuj do momentu wypłynięcia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: